Ще стане ли българското кисело мляко йогурт?


Ще стане ли българското кисело мляко йогурт?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3485

Промените в Българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, които предложиха от Министерството на земеделието и храните, несъмнено биха променили вкуса на продукта. В това са сигурни представители на млекопреработвателите и бизнеса, съобщава bTV.

Вчера в медийното пространство се разрази скандал, след като стана ясно, че има внесено предложение да се промени количеството на бактериите лактобациликус булгарикус и стрептококус термофилус в киселото мляко. Освен това от министерството поискаха продуктът да се продава и в други видове опаковки.

След като в публичното пространство се появиха коментари, че традиционното българско мляко ще бъде превърнато в йогурт, от министерството изненадващо оттеглиха предложението за изменянето на състава, но не и това за опаковките.

В момента, за да отговаря на БДС, продуктът трябва да бъде произведен от сурово мляко, което трябва да бъде краве, овче, биволско, козе или смесено. Към него може да се добавят единствено обезмаслено мляко, млечна сметана, българска закваска или вода за пиене.

„Това нямаше да промени вкуса и състава на традиционното българско мляко”, твърди Елена Славова от МЗХ, която била част от работната група, изготвила предложенията. По думите ѝ това, което ги накарало да оттеглят искането си, е единствено недоволството от страна на потребителите.

„Това е пълен абсурд, не е необходима промяната”, категорична е Милена Нинова, която е главен технолог в млекопреработвателно предприятие в Мездра. Тя обясни, че промяната в съдържанието ще направи вкуса на българското кисело мляко по-сладък и наподобяващ този на йогурта.

Думите ѝ подкрепя и председателят на Асоциацията на българските млекопреработватели Димитър Зоров, според който промените несъмнено щяха отразят върху стандарта и вкуса на киселото мляко. Той изрази възмущението си, че никой от представителите на бранша не е бил поканен на работните разговори за тези промени.

Въпреки че предложението за промяната на състава на киселото мляко беше оттеглено, това за опаковките остана. В момента киселото мляко може да се продава в опаковки от полистирен, в стъклени и керамични съдове.

„Става дума за разширяване на спектъра с опаковките с такива, разрешени българското и европейското законодателство за контакт с хранителни продукти”, обясни изп. директор на Българския институт за стандартизация Ирен Дебижева.

„Това не е необходимо, тъй като основният ферментационен процес за киселото мляко протича в опаковката”, коментира технологът Милена Нинова. По думите ѝ използването на друг вид опаковки може да доведе до миграция на вредни вещества в продукта.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички