В държавите от ЕС ще има нови органи, които да представляват потребителите в съда


В държавите от ЕС ще има нови органи, които да представляват потребителите в съда
Снимка: БГНЕС

3819

Нови мерки в защита на потребителите вероятно ще влязат в сила в държавите от ЕС. Подробности за тях бяха разказани по време на пресконференция в София по повод 20-ото издание на Европейския ден на потребителите, който тази година се провежда в България.

Става дума за законодателния пакет „Нова сделка за потребителите“, който ще бъде официално предложен през април и чрез който ще бъде направена ревизия на основните потребителски директиви в ЕС. Ще се наложат по-разширени правила за прозрачност при онлайн пазаруването. Предвижда се хармонизиране и пропорциониране на санкциите срещу нарушителите в различните държави, които в момента са в голям диапазон. Това стана ясно от думите на Франсиско Фонсека Морийон, заместник генерален директор в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия.

Той обясни още, че ще се създаде нова възможност да се подават и колективни искове при тежки нарушения (например отмяна на полети, които засягат голям брой пътници), по подобие на САЩ, където такива действат отдавна.

В държавите-членки ще бъдат създадени и нови квалифицирани органи, които да представят потребителите в съда. Те ще бъдат със статут на юридически лица и ще трябва да функционират без конфликт на интереси, като ще водят дела от името на пострадалите клиенти. Тези органи също ще се активират при по-тежки нарушения.

Морийон подчерта, че държавите ще трябва да осигурят достатъчно финансиране на институциите, които действат в защита на потребителите на национално ниво, за да могат те да приложат новите си правомощия. „ЕК не може да наложи на членките по колко пари да отделят за целта, но настояваме ресорните органи да бъдат добре обезпечени“, допълни той.

На събитието бе и министърът на икономиката Емил Караниколов, който заяви, че „Българското председателство на Съвета на ЕС ще положи необходимите усилия за изграждането на Цифровия единен пазар по двете ключови за него законодателни предложения в областта на договорното потребителско право, а именно Директива за договорите за предоставяне на цифрово съдържание и предложение за Директива на договорите за продажба на стоки.“

Двете законодателни предложения имат за цел премахване на основните пречки, свързани с договорното право, затрудняващи трансграничната търговия между потребители и търговци.

Караниколов заяви още, че Българското председателство ще даде приоритет на работата по законодателен пакет „Нова сделка за потребителите“, която ще работи в посока постигане на стабилна и модерна правна рамка, адаптирана към новите пазарни развития, осигуряваща високо ниво на защита на потребителите и целяща подобряване на правоприлагането в областта на защитата на потребителите, в това число и на цифровите им права.

На форума в столицата бяха изнесени и данни за интернет потреблението в ЕС. При него все още има съществени разлики между отделните държави. В Дания например 98% от населението има достъп до интернет, а в България – само 70 на сто. Докато във Великобритания над 60% от хората са си купили стока онлайн през 2017 г., у нас те са само 16 процента. Изоставаме и в интернет банкирането – само 5% от българите се възползват от него, докато в Дания стойността е над 90 на сто.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички