Започват проверки на училищните столове за храни по стандарт


Започват проверки на училищните столове за храни по стандарт
Снимка:

2805

След 15 септември в училищата и детските градини тръгват проверки за спазването на наредба № 9, която изисква на децата в забавачките и училищните столове да бъдат предоставяни храни, произведени по стандарт.

В тях ще се включат експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и представители на различните браншове от хранителната индустрия. В контролните екипи ще има също така хора от Националната агенция за приходите (НАП) и Сдружението на общините в България.

Проверките в училищата ще започнат след като бъдат отворени столовете и лавките в сградите, защото все още не са заредени със стока, уточниха от хранителната агенция.

„Доста общини са сключили вече договорите за доставка на хранителни продукти за училищата и детските градини без да отчетат изискванията на наредбата. По нея имаше гратисен период от една година, но основното и изискване е всички храни доставени в социалните домове, които разполагат и харчат държавния бюджет, да бъдат по стандарт. В момента вече договорите между общините и доставчиците са подписани. В много малко общини обаче са спазени тези изисквания“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По неофициална информация на много места в страната се доставя хляб, чийто производители не фигурират никъде. Само 25 фирми в момента произвеждат хляб по стандарт „България“. Очаква се общините, които не са спазили законодателството, да преразгледат договорите си и да се насочат към доставчици, които отговарят на изискванията. Същото важи и за млечните, и за месните продукти, уточни Кукушева.

За нарушителите е предвидена санкция, но защо да се стига до разпиляване на финансов ресурс, който и без това е ограничен, питат хлебопроизводителите.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички