Технологиите, от които някога се страхувахме


Технологиите, от които някога се страхувахме
Снимка:

2392

Появата на всяка нова технология неминуемо е съпроводена от опасения, че ще повлияе негативно на начина ни на живот. Има ли обаче основания за притеснения? Все пак, човечеството е преживявало не един или два трудни периода вследствие на неправомерното използване на научни открития, а има редица предупреждения, че много от природните катаклизма са следствие на тайни разработки на различни правителства.

Ако погледнем назад във времето обаче ще видим, че много от страховете, които са съпровождали новите технологии, не са били основателни. Tech Radar припомня 7-те технологии, към които хората са изпитвали (или все още изпитват) страх:

1. Влаковете

Когато железницата Стоктън-Дарлингтън била открита през 1825 година, хората се страхували от това, че човешкото тяло не е направено, за да издържи на ‚невероятната‘ скорост от 30 мили в час. Хората наистина вярвали, че ако се качат на превозно средство което се движи много бързо ще ги убие по ужасяващ начин – като тялото им се разтопи.

2. Телефонът

Първият телефон не бил посрещнат с всеобщ ентусиазъм. Някои от възрастните хора се опасявали, че ако го докоснат ще ги удари токов удар, докато мъжете се притеснявали, че жените им ще губят твърде много време в клюки. В Швеция, проповедници обявили телефона за инструмент на дявола, а имало и такива, които се опасявали, че през телефонните линии преминават зли духове.

3. Телевизорите

Като деца казвали ли са ви, че трябва да седите по-далеч от телевизора, за да не повредите очите си? Има причина за това, защото в края на 60-те години на миналия век General Electric пуска в продажба дефектни телевизори, които отделяли опасни рентгенови лъчи. Разбира се, от компанията оправили проблема, но страхът у хората останал.

4. CRT монитори

Преди няколко години широко бяха разпространени опасенията, че радиация от CRT (катодно лъчева тръба) мониторите може да предизвика спонтанен аборт при бременни жени. Първоначалните изследвания не доказаха подобен проблем, но производителите на тези дисплеи приеха стандартите за безопасност TCO93 и TCO95 за намаляване на CRT радиацията, така или иначе.

5. Wi-Fi

Доскоро много хора бяха сериозно обезпокоени за невидимата радиация от Wi-Fi сигнала и ужасните последствия от нея. Вестниците ни облъчваха с големи сензационни заглавия за потенциалните опасности от Wi-Fi сигнала, но до този момент все още няма надеждни доказателства за негативните му ефекти върху здравето ни.

6. Роботите

Днес много хора се страхуват от роботите и напредъка на изкуствения интелект. Най-песимистичните прогнози сочат, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човешката раса. За такава заплаха вече предупредиха популярният професор Стивън Хокинг и технологичният предприемач Елън Мъск. „Мисля, че хората не разбират колко бързо напредва и се развива изкуственият интелект. Това се случва много по-бързо, отколкото някой подозира, дори и в Силициевата долина. И този напредък може да доведе до крайно лош ефект за човечеството“, предупреди още в края на 2014 година Мъск.

Страховете, че роботите ще превземат работните ни места и ще се изправят срещу човечеството, са разбираеми, но неоснователни, най-малкото защото ние вече сме заобиколени от тях – нашите съдомиялни, перални машини, и така нататък.

7. Видеоигрите

Навярно сте били убеждавани във вредата от видеоигрите? Според много хора те правят децата дебели, убиват социалните ни умения, водят до насилие и така нататък. Въпреки предполагаемата връзка между насилието и видео игрите, която досега не е доказана, има многобройни научни изследвания, които показват, че играта на видео игри носи много психологически и дори физически ползи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички