90 фирми от България и Италия участваха във форум за представянето на родния бизнес


90 фирми от България и Италия участваха във форум за представянето на родния бизнес
Снимка: Министерство на икономиката

3722

Над 90 компании от България и Италия търсят възможности за сътрудничествo, търговия и осъществяване на инвестиции у нас. Те участваха в национално представяне на страната ни днес в рамките на изложението ЕКСПО Милано 2015, информират от Министерството на икономиката.

Секторите, в които страната ни има най-голям потенциал са машиностроенето, производството на автомобилни компоненти, електрониката и електротехниката, IT, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, посочи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на форума.

Събитието се организира от Търговската камара в Милано, Aгенцията за насърчаване интернационализацията на италианските предприятия PROMOS Milano и Италианската търговска камара в България. 

“Сътрудничеството и установяването на бизнес контакти между отделните региони в двете страни e сериозна предпоставка за реализиране на огромния потенциал както на български, така и на италиански предприятия”, заяви зам.-министър Петров. Той подчерта, че организирането на подобна инициатива именно в Милано, административният център на Регион Ломбардия, е важна стъпка в този процес предвид сериозната концентрация на едни от най-важните индустриални предприятия и бизнес дейности от цяла Италия в Ломбардия и съседния регион Венето. Двата региона обединяват около 70% от всички италиански малки и средни предприятия и са на първо място по генериран БВП в страната. Те са и един от четирите основни двигателя на икономически растеж в ЕС. 

Зам.-министър Петров подчерта, че българското правителство полага сериозни усилия, за да позиционира България като предпочитана дестинация за правене на бизнес. Страната ни е сред членките на ЕС, които успяват да запазят положителни темпове на развитие и това е видимо от постигнатия за първото тримесечие на 2015 г. ръст от 2% в БВП, а тенденциите за второто тримесечие са ръстът да достигне 2,2%. 

"Полагаме целенасочени усилия за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия и тяхната интернационализация, както и за привличането на нови инвестиции чрез предоставянето на специфични инвестиционни стимули”, допълни той. За последните 10 години чрез предоставяне на такива мерки по Закона за насърчаване на инвестициите в страната ни са реализирани 7 проекта с италианско участие на стойност 1,3 млрд. лв., в резултат от което са разкрити близо 700 работни места. Дружествата, регистрирани на българска територия с италиански капитали от своя страна надвишават 1000 с общо 25 000 работни места. “Това показва какъв стратегически партньор имаме в лицето на Италия”, коментира зам.-министър Петров. 

“България е смятана за едно от най-обещаващите места за правене на бизнес”, заяви на форума посланикът на Италия в България Н. Пр. Марко Контичели. Той допълни, че през следващите години в България ще бъдат инвестирани милиарди от европейските фондове, което създава сериозни бизнес перспективи. Контичели подчерта, че в дългосрочен план от изключително значение за привличане на свежи инвестиции в България е осъществяването на ключови реформив съдебната система, в енергетиката, в справянето с корупцията. “Българското правителство е ангажирано на този фронт и това е видимо за международните партньори”, каза той. Посланикът на Италия коментира още, че България остава слабо позната за италианския бизнес. Според него е необходим активен маркетинг на страната ни като инвестиционна дестинация. 

Kонкретни възможности за сътрудничество с италианския бизнес представиха директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева, зам.-изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, изпълнителният директор на “София Тех Парк” Елица Панайотова и директорът на “Национална компания индустриални зони” Атанас Ненов.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички