Бизнес климатът отново бележи подобрение


Бизнес климатът отново бележи подобрение
Снимка:

2259

След стабилното покачване на бизнес климата през май, през юни показателят отново расте, макар и с по-малко. Ръстът е 0.9 пункта на месечна база, като се дължи на подобрения в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Това става ясно от данни на НСИ.

Бизнес климатът в промишлеността бележи увеличение от 0.8 пунка, а причината са опитимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящата производствена активност обаче са по-резервирани, докато в очакванията им за дейността през следващите три месеца се наблюдава подобрение.

Несигурната икономическа среда остава основният проблем за развитието на бизнеса, посочен от 49.7% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В строителството очакванията за бъдещето на фирмите през следващите шест месеца не са толкова благоприятни и бизнес климатът пада с 1.8 пункта. Настоящата строителна активност е леко намалена в сравнение с предходния месец. Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Ръст от 0.9 пункта се отчита при бизнес климата в търговията на дребно. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им обаче са по-резервирани. Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на дейността на предприятията. Отново се очаква запазване на продажните цени на настоящото им равнище.

Подобрение има в сектора на услугите. Бизнес климатът се покачва с 3.9 пункта. Мненията на мениджърите по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в сектора, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Същевременно през последния месец анкетата регистрира засилване на отрицателното въздействие на фактора „слабости в икономическото законодателство“. Очакванията са продажните цени да не се променят през следващите три месеца.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички