Борисов за завод "Полимери": Това е пладнешки грабеж


Борисов за завод "Полимери": Това е пладнешки грабеж
Снимка: БГНЕС

3081

Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, ще си получат заслуженото. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи проверка в бившия завод „Полимери“ в Девня.

„Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

Борисов коментира, че няколко пъти е говорил с главния прокурор по темата. „Даже преди малко му звъннах да го питам дали може да оглася това, което говоря сега. Аз съм убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Това предприятие е било уникално на Балканите. До него идва директно тръба от Нефтохим и сега всичко е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат Мерцедеси и Майбах и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, посочи министър-председателят.

Борисов изтъкна, че вследствие на разбойническата приватизация държавата е загубила милиарди и продължава да плаща. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща, убеден е той. Борисов заяви, че в държавата има стотици подобни случаи. „Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат и от не парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен. Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Хората могат да спят спокойно и по-най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да доизчистим стари бакии“, коментира премиерът.

Според него новият собственик на завода в Девня е дошъл, за да го нареже“ и да го приключи“. „Това е историята на българския преход, защото сега е много модерно да говорим много. Надявам се, че с влизането на антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало“, заяви Бойко Борисов.

Той обясни, че антикорупционният орган няма да бъде към Министерски съвет. „Парламентът ще го реши. Парламентът ще назначи ръководството. Парламентарна република сме, достатъчно отдалечена от всички, с много големи правомощия. Целта е около КОМПИ и за подобни сделки да стигне до имуществото на тези, които са разграбили, а такива са стотици“, изтъкна премиерът.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички