Една трета от строителните фирми у нас са с финансови затруднения


Една трета от строителните фирми у нас са с финансови затруднения
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2528

Една трета от българските строителни компании изпитват финансови затруднения и това продължава да е рисков фактор за сектора у нас, сочат данни на консултантската компания по управление на риска Cofas.

Строителният сектор в България остава зависим от инфаструктурни проекти, финансирани с европейски средства. Спрените проекти през 2016 г. са оказали негативно въздействие върху дейността на строителните компании. Очаква се тази година строителният сектор да бъде подкрепен от големите инфраструктурни проекти като автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, жп проектите и разширяването на метрото в София.

След като 2017 г. беше определена от големи сделки с търговски площи, 2018 г. се очаква да бъде свързана с офисните площи, като и тази година има очаквания за голяма активност от страна на южноафрикански фондове, пише "Монитор".

31 848 компании са имали предмет на дейност строителство през изминалата година. Общо компаниите, които са в несъстоятелност или заличени в посочения сектор за последните 10 години са 1083.Топ 10 най-големи компании в сектора, по реализиран оборот формира 1,43 млрд лева, което представлява голям спад от 43% за 2017 г. спрямо предходната година (виж таблицата с десетте най-големи в сектора по-долу). През 2016 г. общият оборот на строителните компании в България е достигнал 19,8% от БВП, като най-голям е бил делът на сградното строителство.

Строителният сектор продължава да изживява труден период и в Германия, показват данните на Cofas. Германската икономика преживя чудесна 2017 година, а прогнозата за 2018 г. остава положителна. Очаква се икономическият растеж, който се дължи на вътрешното търсене, да остане над оценките за потенциалния (приблизително 1,5%). Износът на страната ни за Германия беше рекорден през изминалата година и се развива изпреварващо в сравнение с вноса. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2018 г., което ще донесе позитивен ефект за българските компании.

Според анализа по отношение на рисковете ситуацията е също доста оптимистична. Потенциалните ликвидни рискове от дългосрочни просрочени вземания са по-ниски от тези, наблюдавани през 2016 г. Опитът с платежоспособността на експортно ориентираните компании се подобрява в сравнение с миналата година. По-сериозни забавяния на плащанията има в сектора на текстил и облекло и дървообработване и мебели. Делът на германските компании с просрочие над 6 месеца, които представляват най-малко 2% от годишния си оборот, намаля значително до 8,7% (през 2016 г. са 13,4%).

За разлика от перспективите с тази страна, строителството като сектор след дълги години на трудности продължава да чака своя звезден миг. При това този сектор страда – повече или по-малко – в много страни по света. Може би единствено в европейските страни компаниите в тази сфера изглеждат солидни, както показва спадът в несъстоятелността. Тази тенденция се очаква да продължи през 2018 г., с изключение на Великобритания, което се очаква да продължи да страда от несигурност, свързана с продължаващите преговори по Брекзит. В страните от ЦИЕ, Близък и Среден Изток и Азия, рисковете остават високи.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички