ГИТ установи близо 160 нарушения при проверки на строителни обекти в София


ГИТ установи близо 160 нарушения при проверки на строителни обекти в София
Снимка: Getty Images / Guliver

3028

Проверки на строителни обекти бяха инициирани днес в столицата съвместно от министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) Румяна Михайлова. Това предаде пресцентърът на агенцията.

На проверка са били подложени 20 строителни обекта в 38 предприятия. Установени са около 160 нарушения, свързани с липсата на обезопасяване от падане от височина, срутване на земна маса, електрообезопасността, непровеждане на ежедневния инструктаж и др.

Общо при проверките през деня са спрени 10 необезопасени обекта, машини, съоръжения, работни места, дейности, които крият риск за живота и здравето на работниците. Регистрирани са 9 лица без сключени писмени трудови договори. Наблюдава се тенденция да се сключват договори с работниците, дори към момента на проверката те да не са били установени на работните им места или установените лица без договор на обекта да са били единици, в което се изразява превантивната дейност на ГИТ.

Най-честите нарушения открити при днешните проверки са идентични с тези, които се установяват при контролната дейност в строителството като цяло: риск от падане от височина; необезопасени тераси; импровизирани преходни мостчета и без парапети.

Освен това контролните органи констатират, че масово скелетата не се ограждат с предпазни мрежи, което създава опасност за преминаващите наоколо граждани и др.

Оказва се, че работодателите все по-често осигуряват специално облекло и лични предпазни средства, съобразени със стандартите (каски, обувки със защитена срещу пробождане подметка и бомбе със защита срещу смазване, премазване) благодарение на различни европейски програми и проекти. Въпреки това липсата им на обектите или неизползването им продължава да е едно от честите нарушения. В този случай, ако има осигурени лични предпазни средства, отговорност носи както самият работник, така и отговорното лице, което го е допуснало до работното място без тях.

Секторът „Строителство“ подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като един от рисковите от една страна по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - заради високия трудов травматизъм, и от друга - заради проблемите с възникването на трудовите правоотношения, работното време и почивките, заплащането на труда.

За периода януари – юли 2016 година контролните органи на Главна инспекция по труда са извършили 2907 проверки в сектора от общо малко над 29 хиляди. Установените нарушения на проверените обекти в строителството са 13,5 хиляди от общо 133,1 хил. за периода. 7248 са нарушенията, свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Тези, които касаят трудовите правоотношения - възникването им, разпределението на работното време, отпуските и почивките, заплащането на труда, са 6165 броя. 

Въпреки че строителството остава един от най-рисковите сектори, в рамките на контрола се установява, че все повече работодатели инвестират в ново оборудване, част от което е закупено по европейски програми и проекти. Средства се влагат в скелета, строителна механизация, преносими санитарно-битови фургони и контейнери, в т.ч. химически тоалетни.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички