Обсъжда се създаване на Ирано-българска търговска камара


Обсъжда се създаване на Ирано-българска търговска камара
Снимка: МИ

1795

Създаването на Ирано-българска търговска камара в Техеран обсъдиха на среща заместник-министър Любен Петров и д-р Мохаммад Хазай, заместник-министър на икономическите въпроси и финансите и председател на Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ.

Налице са редица благоприятни фактори и неизползван потенциал за сътрудничество в търговско-икономическата област. Географската близост, добре развитите транспортни връзки, членството на България в ЕС създава нови параметри за реализиране на това сътрудничество, заяви заместник-министър Петров. Той допълни, че България разглежда развитието на търговско-икономическите отношения с Ислямска република Иран като възможност за разпространяване и налагане на български стоки на пазарите на съседните на Иран страни, като от сме готови да съдействаме за навлизане на ирански стоки на пазара на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МИ. 

Пред иранския си домакин заместник-министърът на икономиката подчерта, че българското правителство ще полага усилия за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между България и Иран, свързано с отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти. Заместник-министър Любен Петров и иранският заместник-министър изразиха увереност по готовността на страните си за съвместна работа по развитието на нов транспортен коридор Черно море – Персийски залив, от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран.

Д-р Мохаммад Хазай сподели своето задоволство от осъществените множество полезни контакти между фирмите по време на проведения Българо-ирански бизнес-форум Той акцентира върху добрите политически отношения между двете страни и изказа желанието на иранското правителство да възстанови нивото на развитие на търговско-икономическите отношения с държави като България от времето преди въвеждането на санкциите към страната. Иранският заместник-министър каза в заключение, че България може да разглежда Иран като логистична точка за българския бизнес към съседни трети страни. Двамата заместник-министри изразиха задоволство от работата на 18 Сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Заместник-министър Любен Петров отправи покана към иранския си колега да посети България с бизнес-делегация и предложи провеждането на икономически форум между двете страни.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички