От минния бранш настояват концесията на "Оборчище" да бъде прекратена


От минния бранш настояват концесията на "Оборчище" да бъде прекратена
Снимка: МИЕ

2946

Концесията на мина "Оброчище" трябва да бъде прекратена и да се избере нов инвеститор, категорични са представители на минния бранш. Българската минно-геоложка камара и синдикатите се обединиха около становището, че настоящите собственици на мината трябва да вземат мерки за подобряване на условията на труд, в противен случай ще се предприемат действия за смяна на концесионера.

Държавата трябва да се намеси в случващото се в мина "Оброчище" и да прекрати концесията, каза изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев, цитиран от "Дарик".

"Мина "Оброчище" е едно от най-богатите манганови находища в Европа и четвърто в света. Там трябва да има истински инвеститор, който е извадил картите на показ и казва, че ще направи това и това, а не да излиза началникът на смяната и да казва, че неговата заплата е 560 лева. Колко е това като пари за началник смяна? Другият казва, че неговата е минимална, но взимат понякога от нея. Докога ще търпят тези хора", попита Андреев.

Мина "Оброчище" не членува в камарата и там няма синдикати. Въпреки това работническите организации са категорични, че лошите условия, при които работят миньорите не може да продължават, уточни Валентин Вълчев от КНСБ:

"Не може да оставим, когато има проблем с български миньори някъде. Подкрепям казаното от Андреев, че там трябва да има инвеститор, който е решил да инвестира и да има нормални заплати".

Вълчев посочи още, че това няма да е първият случай, в който след съвместни действия на минно-геоложката камара и синдикатите се стига до смяна на концесионер. Преди няколко години това се случи в мина Горубсо – Мадан.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички