Тройно увеличение на износа ни за Украйна - главно заради износ на нафта


Тройно увеличение на износа ни за Украйна - главно заради износ на нафта
Снимка: iStock

3605

Извън Европейския съюз, най-важният търговски партньор на България е Турция – износът за югоизточните ни съседи е в размер на 5,435 млрд. лева. Това сочат данните на НСИ за 2022 година.

На второ място обаче се изкачва Украйна, макар и с горе-долу двойно по-малък обем – и то заради износа на горива. Точно това перо се превърна в проблем за "Лукойл" в Русия, където дори беше направена специална комисия да разследва дали е имало направени от руски петрол горива, които са изнасяни от бургаската рафинерия за Украйна, по-специално за военните ѝ: Русия ще разследва дали "Лукойл Нефтохим" е доставял гориво за украинските танкове

Прочутата статия в Die Welt за това как България е спасила Украйна в началото на войната е фокусирана именно върху ранните доставки на гориво за нападнатата от Путинова Русия бивша "република" в рамките на СССР.

Делът на горивата - моторни и за отопление, съставлява над половината от целия износ за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за периода януари – ноември 2022 година. Общо износът ни за Украйна е 2,249 млрд. лева - при 794 млн. лева за 2021 г., което прави почти тройно увеличение. През 2021 година сме изнасяли на първо място торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия, като бойлерите бяха на 6-7-мо място в списъка.

"Газьолът се е използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това е свързано с военните действия в страната", посочва "Капитал".

Сърбия е трети по важност пазар за България извън ЕС – българският износ е за 2022 година за там е 2.209 млрд. лева.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички