234 снегорина ще чистят София през зимата


234 снегорина ще чистят София през зимата
Снимка: БГНЕС

2712

234 снегорина ще се грижат за почистването на София през тази зима, като на разположение ще има и още 52 допълнителни машини, които ще са в готовност да се включат в осигуряването на проходимостта на трасетата. Други 53 ще чистят извънградските и републиканските пътища, които се поддържат от Столичната община, като и за там е предвидена допълнителна техника, а именно 14 машини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със Столичния инспекторат взе участие в проверката на една от почистващите фирми в града, предаде БГНЕС.

„При прогноза за снеговалеж, снегорините ще бъдат разположени на 68 точки. Това се прави с цел максимално бързо да започнат да чистят пътищата. Целта е да не се допусне блокиране на града дори и в най-тежката обстановка. Досега не сме го допускали. Приоритетно се чистят улиците и трасетата на градския транспорт, след това значимите улици в кварталите и едва след това кварталните улици”, обясни Фандъкова.

Тя каза, че традиционно улиците се третират с натриев хлорид, но изискват от фирмите да разполагат и с калиеви и магнезиеви соли, които да разпръскват при по-тежки зимни условия.

„Тази година за първи път ще взаимстваме практиката на Виена да третират пътищата с воден разтвор на натриев хлорид. Ще бъде обработено едно трасе, за да видим дали това е подходящо за нашите условия и ако е да го заложим като изискване в новите договори и да поискаме да имаме такава техника, която да може да обработва предварително улиците. Във Виена обаче температурите през зимата са по-високи отколкото у нас, така че предстои да видим дали този опит е приложим у нас”, подчерта кметът.

Градоначалникът на София отчете, че за миналия сезон общината не е платила на почистващите фирми над 3.5 млн. лева заради непочистени участъци.

„Няма промяна в размера на глобите от миналата година, защото договорите не са подновявани. Санкцията за непочистена спирка до 7.30 ч. е 2000 лв. Ако снеговалежът започне следобед, фирмата има време да почисти до 19.30 ч. За 100 кв. непочистен участък, санкцията е 1000 лв.”, уточни Фандъкова.

Тя добави, че и тази година ще иска да се продължи практиката от миналата година да се влиза с по-малка техника във вътрешнокварталните улици. На журналистически въпрос дали ще се извозват купчините със сняг, Фандъкова каза, че това изисква сериозен ресурс, с който общината не разполага и подчерта, че такава практика няма в други европейски столици, макар и те да са доста по-богати от София. Тя обясни, че към извозване на снежни маси се пристъпва само ако количеството е огромно и то се прилага само за площадни пространства.

На въпрос колко ще струва зимното почистване на София, Фандъкова отговори, че предстои план сметката да бъде внесена в общинския съвет, който след това трябва да я гласува и приеме, но увери, че ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс, за да бъде добре почистен градът.

Фандъкова заяви още, че на обектите, които изпълнява Столична община към момента, ще бъдат направени одити, ако са поискани такива.

„Днес на комисия в Общинския съвет са били изслушани всички участници в ремонтираните зоните. Цялата дейност на общината в това отношение е абсолютно публична. Проверявани сме многократно. Понеже четох, че се искат одити - на всеки европейски проект са правени неколкократно одити. Така че със сигурност и на обектите, които изпълняваме в момента, ще бъдат направени“, каза още тя и добави, че вече е възложила проверка за зона 2 от ремонтите и увери, че всички институции, вътрешни и външни проверяват непрекъснато дейността им.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички