7,3 млрд. евро инвестиции са необходими на българския транспорт


7,3 млрд. евро инвестиции са необходими на българския транспорт
Снимка: БГНЕС

3279

Общият размер на инвестициите, необходими за изграждане и модернизиране на транспортната инфраструктура в България, за периода 2021 – 2030 г., възлиза на 7,3 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на конференция „Инвестиции на ЕС в транспорта – гръбнакът на европейската икономика – перспективи след 2020“.

Събитието се организира от евродепутата Андрей Новаков, с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Попов акцентира, че 4,7 млрд. евро ще са необходими за изграждане на направленията от основната мрежа, а 2,6 млрд. евро – за широкообхватната. „За да реализираме всички приоритетни железопътни проекти трябва да осигурим финансиране в размер на 2,6 млрд. евро, а значително по-голяма е цифрата за пътния сектор – над 3,7 млрд. евро“, посочи той, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство.

Зам.-министърът заяви, че пакетът за мобилността е една от най-важните теми за правителството и бизнеса, и фактът, че абсолютно всички български евродепутати са изразили подкрепата си към него, говори колко е важа темата за нашата държава. Той допълни, че Андрей Новаков също е пряко ангажиран с този въпрос и министерството ще очаква активна подкрепа от него и неговите колеги.

По думите на Новаков, след 2020 г. Европейският съюз трябва да инвестира по 10 млрд. евро годишно в транспортните мрежи на страните членки. Важно е да се предприеме нов подход за оценка на различните общини и градове на ниво ЕС, като се анализира социално-икономическата обстановка, и спрямо резултатите да се определя процента на национално съфинансиране на проекта, каза той.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014 – 2020 Галина Василева посочи, че най-важното след 2020 г. е да се осигури продължаване на инвестициите от предишните два програмни периода. „Работим паралелно по двата трансевропейски транспортни коридора, преминаващи през България, като нашата цел е да ги развиваме балансирано. Изграждането на връзките със съседните държави също ще бъде ключова тема през следващата Многогодишна финансова рамка“, заяви Галина Василева. Тя отбеляза още, че Европейската комисия трябва да запази традиционните методи за финансиране, които използва в периода 2007 – 2020 г., но в същото време да бъдат обмислени и допълващи източници на средства с конкретни критерии.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички