АИКБ се обяви твърдо против такса "Перник"


АИКБ се обяви твърдо против такса "Перник"
Снимка:

3385

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не е участвала на срещата, на която е било направено предложение за въвеждане на такса за влизане в София на автомобилите с регистрация, която не е столична. В случай, че бяхме участвали, ние щяхме да възразим срещу подобна идея веднага на място. Това се казва в писмо на АИКБ до кмета на София Йорданка Фандъкова и до медиите във връзка с предложение за въвеждане на такса за коли без столична регистрация, влизащи в чертите на София.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявява официално своето несъгласие с подобно предложение. Според работодателската организация на първо място, въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. "От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса", пишат от АИКБ.

Според организацията също така, противоестествено е за бизнеса да излиза с идеи за инициативи, насочени към въвеждане на нови данъци и такси. Не по-малко важно е, че направеното предложение задейства единствено „местнически“ настроения „за и против“ София и софиянци.

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение. Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната и това се подкрепя от написаното в социалните мрежи през последните двадесет и четири часа, заявяват от АИКБ.

Не на последно място, не дотам обмисленото и напълно не консултирано между работодателските организации предложение, даде повод на определена категория интернет потребители да раздухват меко казано негативни настроения срещу бизнеса и работодателите. Тук е мястото да се обърнем към средствата за масово осведомяване с молба да правят разлика между предложенията на отделни работодателски организации, компании или дори отделени лица и предложенията на целия бизнес. Като предложения на „целия“ бизнес, бихме могли да третираме в най-добрия случай предложения, които са подкрепени от всички национално представителни работодателски организации, смятат от АИКБ.

Без по какъвто и да е начин да се опитваме да поучаваме журналистическото съсловие, ние просто молим да не се създават погрешни внушения, чрез употребата на пълен член в конструкции от типа: „Такса “Перник” за коли в София предлага бизнесът“. Още един път ще повторим, че става дума за предложение на отделна работодателска организация, а може би дори и на отделна компания. При цялото ни огромно уважение към участниците в срещата на г-жа Фандъкова с някои представители на бизнеса, това не е „бизнесЪТ“, подчертават от АИКБ.

В заключение, ние се обръщаме и към г-жа Йорданка Фандъкова, в качеството й на кмет на София, за да заявим ясно, че не подкрепяме направеното предложение, за въвеждане на такса „Перник“, „Елин Пелин“ или „Своге“. Надяваме се, че възникналото недоразумение няма да предизвика вълна от подобни инициативи в други градове от страната.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички