АПИ дори не допускала вариант скъпите винетки да са незаконни


АПИ дори не допускала вариант скъпите винетки да са незаконни
Снимка: БГНЕС

2551

За нас хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна не съществува. Така инж. Лазар Лазаров, шеф на АПИ, изключи изцяло варианта какво се случва, ако съдът все пак отмени цената на винетките. Същото можем да си говорим, ако Луната падне на Земята, подчерта Лазаров, който смята дискусиите за несъществени. Той така и не отговори какво ще стане при съдебно решение в ущърб на АПИ и ще връща ли агенцията пари, ще важат ли винетките за определен срок и въобще какво ще се случи.

Винетките са законни, упорито повтаряше Лазаров. В отговор Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, който заведе делото, отвърна, че в крайна сметка не е спазена процедурата и Закона за движение по пътищата относно изменение на тарифата. Изменението трябва да изхожда от финансовото министерство и от регионалното министерство заедно, подчерта Димитров. Според Лазаров не тарифата се предлага съвместно – размерът на таксите се определя от МС по предложение на финансовия и регионалния министър, пише в закона. Казваме кой какво внася и откъде внася, заяви Лазаров пред Нова телевизия, който така и не можа да схване, че съгласуването на тарифата трябва да бъде направено от двама министри – финансовият и регионалният.

„Не бе, какво да се успокоя”, стигна до нови висоти шефът на Пътната агенция, за когото е абсурдно темата да се обсъжда. Към настоящия момент, който е висящ, новите цени на винетки са законни. Решението на съда обаче ще стане ясно след 13 май. Ако все пак загубим, обжалваме пред петчленен състав на ВАС, каза Лазаров, според когото АПИ не се е подготвила за вариант да загуби в съда. Процедурата за формиране на цената е спазена, настоя той, пренебрегвайки всичко казано от Николай Димитров по закона.

Димитров нанесе обаче удар – не може да се установи проведено обществено обсъждане на проекта за повишение на цената на винетките. Това е установено от вещото лице, добави той. Лазаров отвърна, че всъщност вещото лице е казало, че публикацията за обществено обсъждане е била качена на сайта на АПИ, само не е ясно дали е качена във вида, в който твърди агенцията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички