АПИ се подготвя за тежки снегове


АПИ се подготвя за тежки снегове
Снимка: Getty Images/Guliver

2179

Определено вече следим доста подробно метеорологичната информация. Така инженер Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) коментира вечната тема с почистването на пътищата в България през зимата и предстоящите през тази седмица снеговалежи. За съжаление важно е и от другата страна – от водачите, да има отговорно отношение, за да няма инциденти, добави Златев в стил "Бойко Борисов" от 31 декември миналата година.

На въпрос дали предвид прогнозата за времето – за снеговалежи към края на седмицата, Златев отговори, че край Карнобат и Айтос точно преди Нова година е имало много навявания и две катастрофи с тежки автомобили. Имаме над 3000 снегопочистващи машини за цялата страна, добави той пред БНТ, но не коментира защо точно в участъка на АМ "Тракия" при Карнобат и Айтос няма огради и няма насаждения от дървета покрай пътя, които да пречат на навяванията. Вместо това, на твърдение, че бил "за бой" този, който проектирал път да минава през такава "ветровита фуния" като тази между Карнобат и Айтос, Георги Златев отговори, че нямало как път изток-запад да не бъде пресечен от северни ветрове на някое място. Той подчерта, че в проблемния участък били работели по 20-тина машини. Затова поискахме изрично да се слагат снегозащитни съоръжения, уточни представителят на АПИ, но не каза дали и къде по АМ "Тракия" са слагани такива съоръжения.

Златев предупреди, че дори при 7 сантиметра натрупал сняг без подходящи гуми предпоставките за катастрофи са по-големи. Той посъветва шофьорите да отложат тръгване по време на снеговалеж – най-вероятно в четвъртък сутринта (5 декември), а да изчакат няколко часа. И увери, че още при снеговалеж пътищата се обработват с химикали, за да може да се чисти след това. Има по 2-3 роторни снегорина на област, но това са много скъпи машини, трудни за поддръжка, обясни Златев. Под минус 10 градуса солта не действа, затова под тази температура се ползва калиев или калциев хлорид, каза инженерът.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички