Автобусните превозвачи ще протестират срещу създаването на Автомобилна камара


Автобусните превозвачи ще протестират срещу създаването на Автомобилна камара
Снимка:

2423

Автобусните превозвачи ще спрат работата си за един час и половина в 14.00 ч. на 14 юни в знак на протест срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара. Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта по време на пресконференция на представители на автобусния бранш.

Очаква се да спрат около 2000 автобуса в цяла България, като това ще бъде само предупредителен протест. Ако законопроектът, който превозвачите определиха като скандален, порочен и лобистки, не бъде оттеглен, по-сериозни действия се планират от 25 юни.

На 14 юни, четвъртък, всички автобуси с начален час на тръгване между 14.00 и 15.30 ч. няма да потеглят. Всички, които са тръгнали преди това, ще изпълнят курса си, уточниха от бранша. Драстичните мерки са необходими, за да ни чуят институциите, заяви Магдалена Милтенова, цитирана от "Дарик".

Според представителите на автобусния бранш законопроектът за Българска автомобилна камара е "приватизирана на държавната корупция". Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). Съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочи Магдалена Милтенова. По думите ѝ зад този закон стои малка група от хора.

Законопроектът не може да се поправи, а трябва да се оттегли, той не е нужен, а вреден, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Членството в Камарата ще е задължително и е свързано с такси и членски внос, но не дава права на членуващите в нея. Веднъж избран Управителният съвет на Камарата може да стане практически несменяем, а останалите членове не могат да влияят върху неговата работа, обясниха от бранша.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички