БДЖ ще купува нови влакове


БДЖ ще купува нови влакове
Снимка: БГНЕС

4470

Започва процес на инвестиции в "Пътнически превози" - инвестициите се изразяват в това да бъдат закупени нови мотрисни влакове на два етапа - първият етап - 41 нови мотрисни влака и на втория етап - 44. Това Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ".

"Ние сме се фокусирали в момента на поръчката за тези 41 мотрисни влака и за осигуряването на необходимото финансиране, за да се случи този проект. В рамките на месец, месец и нещо процедурата ще стартира", допълни той.

Очакваме в края на мандата на това правителство да има нови мотрисни влакове по линиите на България, прогнозира Владимиров.

"Следващото правителство трябва да започне да мисли за втория етап - тези 44 мотрисни влака, за да може с общия състав от 85 мотрисни влака с по-добрите скорости железницата да придобие един средно европейски вид. А бих казал и малко по-добър от средно европейския", допълни Владимиров.

Той коментира и последния инцидент, при който избухна пожар във влака София-Бургас при влизане в гара Коньово, а огънят изпепели два вагона.

Работи се по всички хипотези, обясни той, цитиран от БНТ.

"Ние също имаме назначена проверка, тоест осъществяват се две проверки - една от Министерството на транспорта и една вътрешна проверка от службите за безопасност на БДЖ. Вагоните са били ремонтирани преди 3 години, те са преминали през голям заводски ремонт, а освен това на 6 месеца минават на техническа експертиза за електрическата инсталация", обясни Владимиров и допълни, че "малък преглед" се прави всеки ден.

"Това са вагони, които са практически ремонтирани и те отговарят на абсолютно всички изисквания, свързани с безопасността и условията за движение по релсите на България", коментира още Владимиров.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички