Борисов: "Дунав мост 3" ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма


Борисов: "Дунав мост 3" ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма
Снимка: БГНЕС

2684

"Дунав мост" 3 ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма, ще облекчи транспортните работници и всички, които висят по границите. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде "Фокус".

Премиерът допълни, че по време на съвместното правителствено заседание българската и румънската делегация са обсъдили двустранния интерес в сферата на икономиката и инфраструктурата.

„Стиснахме си ръцете да работим занапред за изграждането на инфраструктура и съответно мостове или хидроенергийни съоръжения. Възложихме на министрите на транспорта и енергетиката да подготвят и да ни кажат кое от двете ще бъде направено", заяви Борисов.

"Защо настояваме за тези три големи проекта – на Русе с дни километрични опашки пречат и на бизнеса, и на туризма, най-лесно за изпълнение 45 километра по права линия до Букурещ, в момента проектираме Русе – Велико Търново и да стъпим на „Хемус“. Никопол и Турну Мъгуреле също е приоритетен за двете държави и по темата възлагаме да се направи проучване колко би струвало за мост и съответно жп линия и скоростен път. Тези близо 200 километра от Констанца-Варна-Бургас – магистрала. Оптимист съм, че този път проектите биха могли да се реализират. Десетилетия трябваха на двете държави, за да стигнем до Дунав мост 2. Тол системата и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност да привлечем инвестиции и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите. По тези три проекта търсим съвместно инвеститори, има заявени такива, но най-вече тези проекти не се бият един с друг - икономическа, финансова, индустриална, търговска логика. Считам, че всеки проект не трябва да изчаква другите, а да се прави. Разбрахме се и да се постараем максимално да намерим по-бързо и ефикасно решение, за да се чувстват хората доволни“, каза премиерът Бойко Борисов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички