Борисов спря процедурата за отсечки на АМ "Хемус", дадени на Златев и Пеевски


Борисов спря процедурата за отсечки на АМ "Хемус", дадени на Златев и Пеевски
Снимка:

3936

Премиерът Бойко Борисов е наредил на регионалния министър Лиляна Павлова Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Не се споменават мотивите за решението.

Преди време стана ясно, че участъкът на АМ "Хемус" след Ябланица ще бъде довършен, но не на възможно най-ниската цена, а на доста по-висока от очакваното първоначално. Предвид факта, че строителството ще продължи до 2020 година, ще трябва да се осигурят и пари, за което ще е необходимо одобрение от парламента. Това се разбра, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето.

Участъкът от Ябланица до Угърчин щеше се изпълнява от обединение "АМ Хемус лот 1" с договорна цена от над 277 млн. лева без ДДС и с ангажимента крайната цена да не надвиши 298 млн. лева. Водещ партньор в това обединение е "Джи Пи Груп" ООД, която се свързва с шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев.

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен - Ловеч бе даден на "ПСТ Хемус 2", който предложи за строежа близо 480 млн. лева, но не повече от 500 млн. лева. Тук водещо дружество е "ПСТ Груп" ЕАД, която се смята за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка.

От класирането става ясно, че държавата е пренебрегнала кандидатите с най-ниските цени. Губещи се оказват офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица - Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23,41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания - с 50 млн. лв. по-евтина.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички