БСП ще внесе сигнал до Еврокомисията заради концесията на летище "София"


БСП ще внесе сигнал до Еврокомисията заради концесията на летище "София"
Снимка: БГНЕС

2340

БСП внася сигнал до ЕК във връзка с концесията на Летище София за нерегламентирана държавна намеса. Червените депутати се мотивират в писмо от 28 страници, където са описали допуснатите нарушения. Това стана ясно по време на брифинг на БСП.

Сред мотивите депутатът Георги Свиленски отбеляза, че отчуждаването на терени за бъдещото разширение на летището ще се извършва за сметка на държавата, а не от концесионера. Това от своя страна се смята, според социалистите, като нерегламентирана държавна помощ.

Като друга помощ от държавата се възприема приспадането на инвестициите като капиталови разходи от страна на концесионера.

„С тази концесия се нарушава правото на ЕС. Изпращаме писмото в Брюксел и настояваме премиерът да спре концесията, докато не се изясни дали има неправомерна държавна помощ“, смятат депутатите, предаде БГНЕС.

От БСП коментираха и горещата в момента тема за строителството на 134 км от АМ “Хемус" от фирмата „Автомагистрали". Според Йончева строителството е грабеж и голямо ужилване на данъкоплатеца в размер на 1.350 млрд. лева, който държавата реализира в няколко стъпки, депутатът Елена Йончева.

Социалистите смятат за незаконно строителство без проект, а държавната фирма няма строителна техника. „Автомагистрали Хемус“ през лятото коси трева, а зимата – снегопочистване, отбеляза Елена Йончева.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички