"Бул инс" все пак ще плати за трагедията при Своге


"Бул инс" все пак ще плати за трагедията при Своге
Снимка: БГНЕС

4253

Застрахователната компания "Бул инс" промени решението си да не плаща обезщетения на близките на 20-те жертви от трагичния инцидент с автобус по пътя за Своге през август 2018 г., съобщава Капитал, позовавайки се на свои източници. По-късно от компанията официално потвърдиха тази информация.

"Бул Инс" взе решение да обезщети наследниците на всички загинали в катастрофата край Своге миналата година с обезщетение от 50 000 лв., съобщи пред журналисти изпълнителният директор на застрахователното дружество Стоян Проданов, цитиран от в. "24 часа".

"Правим това заради обществения натиск, който е голям, и дългосрочните интереси на дружеството. Продължаваме да сме убедени в правотата си да изплатим само малка символична сума", каза Проданов. Той призова всички потърпевши да се обърнат директно към представителствата на "Бул Инс" в страната, а да не ползват услугите на посредници.

По-малко от 24 часа, след като стана ясно, че застрахователят е превел едва по 10 лв. на роднините на загиналите, компанията преосмисли ситуацията и ще изплати дължимата сума по застраховка "Злополука" – 50 000 лв.

Трагедията предизвика силен обществен отзвук, като се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинения на длъжностни лица, бе сменено ръководството на АПИ и бе създадена нова агенция за пътна безопасност.

"Дружеството ни има финансовата възможност да изплати този 1 милион лева на наследниците на 20-те загинали. Миналата година ние изплатихме 90 млн. лева обезщетения, а за последните 10 години - 1 млрд. лева", посочи още Проданов.

Той заяви, че нямат претенции към наследниците на пострадалите, нито към фирмата превозвач. "Претенции имаме само към тези, които упражняват натиск към нас. Ще реагираме срещу всяка медийна публикация, която засяга репутацията ни", предупреди изпълнителният директор на "Бул Инс".

"Бул инс" отказваше да плати, тъй като според тях при трагедията при Своге не е извършван обществен превоз и липсват документи за такъв, а става въпрос за споделено пътуване, което не се покрива от застраховката.

Причина за промяната на позицията е оказаният обществен натиск, включително и през регулатора – Комисията за финансов надзор (КФН), който се отразява негативно върху корпоративния имидж на компанията, както и на целия застрахователен пазар.

КФН обяви, че в сряда сутринта е провела среща с ръководството на "Бул инс" с цел изплащане на законоустановения размер на обезщетението от 50 000 лв.

"Комисията провокира диалог със "ЗД Бул Инс" АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка "Злополука" на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге. Комисията за финансов надзор ще продължи да съблюдава за правилното и справедливо отношение на застрахователите към техните клиенти", заявиха от институцията.

КФН задължи дружеството да плати обезщетения по сключената застраховка "Злополука" в предвидения размер до 50 000 лв. за всеки пътник. Според експерти обаче КФН не е в правомощията си да налага принудителни административни мерки с такъв текст, тъй като това е превишение на правомощията, а дали една щета подлежи на изплащане, или не е, обект на съдебен спор.

Голяма е вероятността обаче застрахователната компания да не се откаже от заведеното съдебно дело. Ако го спечели, тя ще има основание да поиска обратно изплатените суми на наследниците.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички