Цел - до 2020 г. жертвите на пътя да намалеят наполовина


Цел - до 2020 г. жертвите на пътя да намалеят наполовина
Снимка: БГНЕС

2059

До 2020 година броят на жертвите на пътя трябва да падне наполовина. Това каза вътрешният министър Валентин Радев (на снимката вдясно) на обществено обсъждане на проект за Закон за движение по пътищата.

„Работната група предлага това, което обещахме. Предлагаме Законът за движение по пътищата да се раздели на 3. Единият условно ангажира МВР, другият ангажира Министерството на транспорта. Третият е съществуващият Закон за движение по пътищата“, обясни той, цитиран от "Фокус".

„Правителството е ангажирано с темата. Има Мярка 220 в програмата за управление до 2021 година и затова го правим. Има работна група, която работи от август миналата година под ръководството на зам.-министър Ципов, с колегите от Министерство на транспорта и МРРБ“, обясни Валентин Радев. „98 са загиналите на 1 млн. - само Румъния е преди нас. До 2020 година трябва да паднем наполовина. Поне да изпълним тази цел, да стигнем средноевропейските норми за ПТП“, каза още той.

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов "средствата от Фонд „Пътна безопасност“ не се разходват за нещо голямо, за политика, която да може да даде ефект".

„Във Фонд „Пътна безопасност“ вече са се натрупали около 60 млн. лева. Те могат да допринесат много за пътната безопасност“, заяви той. „В Директива на ЕС от 2010 година е записано, че до 2020 година жертвите по пътищата трябва да бъдат наполовина“, изтъкна Цветан Цветанов.

„През всички тези години правителството е полагало максимални усилия да се променя законодателството и да се подобрява работата. Положените усилия са в период, когато жертвите по пътищата бяха около 1000 на година, а достигнаха нива от около 600-670“, каза още той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички