Част от АМ "Струма" всъщност няма разрешение за магистрала


Част от АМ "Струма" всъщност няма разрешение за магистрала
Снимка: БГНЕС

3126

Отсечката от пътен възел "Даскалово" до Долна Диканя, която представлява фактическото начало на АМ "Струма", няма разрешение за магистрала от ... 10 години! Причината за това са незавършени процедури относно обезщетението, което се полага на собственици на имоти, отчуждени за строежа на магистралата. Това става ясно от отговор на регионалния министър Николай Нанков до депутата Любомир Бонев, с който се посочва, че тази отсечка все още е първокласен път, но не и магистрала.

Нанков посочва, че всъщност отчуждителните работи не са приключили, въпреки че отсечката от Даскалово до Долна Диканя е открита още на 31 януари, 2007 година. Оказало се, че има разлика в кадастралните карти и тези на поземлените комисии, които още не могат да бъдат изчистени. Това се получило, защото се е наложило допълнително преоткосиране на отсечката, за са бъдат стабилизирани откосите и доизградени четири пътни възела. А АПИ сезирала Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за възможните разминавания в картите чак през 2012 година.

От отговора на Нанков става ясно, че "предстои процедиране" на вече изготвен Подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП-ПП), от който да стане ясно кой собственик какъв имот притежава и какво обезщетение следва да му даде държавата за АМ "Струма". Чак след като документално бъдат дадени обезщетения и всеки частен имот е отчужден, отсечката на магистралата от АМ "Струма" до Долна Диканя ще се превърне в магистрала и на практика.

Припомняме, че в момента предстои строежът на магистралата през района на Кресненското дефиле, който е известен с многото катастрофи. Там има сериозни трудности заради различия относно това откъде точно да мине трасето, за да не навреди на уникални природни дадености. В момента има 5 варианта, които се обсъждат, но има опасност и ако закъснеем твърде много, да трябва да покриваме строежът само с пари от държавата, а не от ЕС, макар от Брюксел да има одобрение за евросредства.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички