Делото за билетчето в градския транспорт в София ще бъде гледано по същество


Делото за билетчето в градския транспорт в София ще бъде гледано по същество
Снимка: Actualno.com

2507

Делото за цената на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт в столицата (бел. ред. - 1,60 лв.) ще бъде гледано по същество т.е. ще има дело в Административния съд София-град. До месец трябва да има решение на първа инстанция. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова, която е адвокат на жалбоподателите по делото и е един от общинските съветници, гласували против поскъпването.

Според Христова на ищците наредбата за повишението може да падне, защото постфактум Столичният общински съвет (СОС) и Центърът за градска мобилност (ЦГМ) са опитали да допълнят преписката по делото и да преодолеят липсата на икономическа аргументация. Основният аргумент на жалбоподавателите беше точно липсата на икономическа обосновка, посочи Христова, която напомни, че цената от 1,60 лв. „се появява от нищото“. С новите „допълнения“ от СОС и ЦГМ се ползва икономическа рамка от 2016 година, която се отнася за бъдещи резултати и намерения. На всичкото отгоре формулата за изчисление е отменена с предходно решение на СОС, добави Христова.

Всичко е възможно – възможно е наредбата за поскъпването на билетчето да бъде отменена, възможно е да бъде потвърдена. Това заяви адвокатът на СОС Георги Георгиев. Той уточни, че мотив за вземане на това решение има, защото предложението е дошло не от СОС, а от ЦГМ т.е. от експерти.

На въпрос на Actualno.com дали цената на билетчето е обоснована или не, адвокатът подчерта, че мотив за поскъпването беше да се покрие дефицит в системата и това е изпълнено, което вече е казвано от Столична община. Според юриста след повишението на цената гратисчиите в градския транспорт са намалели, защото когато има по-сериозна санкция, правилата се спазват. Той добави, че се е увеличил броят на лицата, ползващи карти т.е. застъпи тезата, че няма понижение на ползващите градски транспорт в столицата. Статистиката обаче показва, че продажбата на билети за еднократно пътуване е намаляла с 43% за втората половина на миналата година, когато цената беше повишена на 1,60 лв.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички