Депутатите одобриха на първо четене тол системата и електронните винетки


Депутатите одобриха на първо четене тол системата и електронните винетки
Снимка: БГНЕС

2163

Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона за пътищата. Решението беше взето със 113 гласа "за", 1"против", а 69 се въздържаха, предаде Actualno.com.

Промените предвиждат нови пътни такси, електронна винетка от януари 2019 г., и въвеждане на тол система от 16 август следващата година.

Според текстовете ново звено в Агенция "Пътна инфраструктура" ще управлява тол  системата. Според вносителите след въвеждането ѝ държавата ще престане да субсидира АПИ.

Промените гласят още, че леките автомобили и превозните средства с обща допустима маса до 3.5 тона ще плащат за ползването на пътищата чрез електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на следващата година. Както до сега те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя в полунощ, но колко ще струва тепърва ще се уточнява.

Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. "карти за гориво", издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.

Впечатление при дебатите направи липсата на регионалния министър Николай Нанков в пленарна зала, който днес е във Велико Търново.

Повече за дебата прочетете ТУК.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички