Димитър Петров: Пешеходците няма да чакат повече от 2 минути на "умен светофар"


Димитър Петров: Пешеходците няма да чакат повече от 2 минути на "умен светофар"
Снимка:

2560

Продължителността на зелената светлина е определена на база нормативната уредба и няма как да се чака повече от 2 минути за пресичане на „умен светофар“. Това каза в ефира на БНР Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

Системата от „умни” светофари, която струва на общината 20 милиона лева, планирана да обхване 130 столични кръстовища, отдавна трябваше да бъде завършена и пусната в експлоатация. От години валят различни обещания за драстични подобрения както за пешеходците, така и за шофьорите, с което твърдение не са съгласни нито едните, нито другите.

Според хората, така наречените "умни светофари" създават хаос и пример за това е столичния квартал "Младост" и кръстовищата на булевард "Александър Малинов".

„Времето, максимално, за изчакване на конкретно кръстовище няма как да е над 2 минути, тъй като целият цикъл на светофара е 2 минути. В най-лошия случай, пешеходците трябва да изчакат 2 минути. Това, което наблюдават хората, е не пропускане на цикъл, а невъзможност в момента да се пусне зелена светлина за пешеходец. С цел гарантиране на безопасността на пешеходеца се изчаква следващия цикъл. Винаги целта на светофарите е осигуряването на безопасност за всички участници в движението. Всяко кръстовище се следи постоянно от системата, вземат се предвид и всякакъв вид сигнали на граждани и се проверяват непрекъснато. Контролът е от ресора на "Пътна полиция", коментира Петров.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички