Директорът на летище Пловдив хвърли оставка


Директорът на летище Пловдив хвърли оставка
Снимка: БГНЕС

2124

Изпълнителният директор на летище Пловдив Иван Карнабитов подаде оставка днес, след като персоналът обяви стачна готовност заради неизплатени заплати. Това предаде БГНЕС.

Вчера са били изплатени по 200 лева на човек, вместо целите възнаграждения. Като основна причина за липсата на пари Карнабитов посочва забавянето на изплащането на държавната субсидия от Министерството на транспорта. Два са източниците на доход в държавното търговско дружество- собствени приходи и държавна субсидия. Субсидията се полага по Закона за гражданското въздухоплаване и миналата година бе намалена с 22% . В цифри това е 2 млн. лв. До момента от министерството са получени средствата до юли 2014, за останалите шест месеца досега субсидията не е преведена.

Думата "държавна субсидия" се използва като мантра, заяви предишният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов пред БГНЕС. Подалият днес оставка Карнабитов работеше като завеждащ отдел "Търговия и маркетинг" по време на неговото управление и беше уволнен 6-7 месеца преди смяната през септември 2013-та. Според Ангелов, съмнителен е ръстът от 30% увеличение на собствените приходи в последните година и половина, след като няма увеличение на полетите.

Все така от Пловдив и до Пловдив има редовни полети само от Франкфурт и Лондон. Той смята, че истинските причини за кризата са другаде. Карнабитов назначи още 20 души, при положение, че реално увеличение на работата няма, а това прави в заплати и осигуровки около 400 000 лв. на година, смята той. В момента летището има персонал от 170 служители. Странно увеличен е с около 7 000 лв. и наемът на техническите постройки на територията на летището, които са собственост на частна фирма с мажоритарен датски дял. Каква е била причината бордът и директорът да се съгласят на по-ниска държавна субсидия, пита още Ангелов. По време на близо 20 годишното му управление на летището не един път са правени такива опити, но намаляване не е било правено, твърди той. Освен това, забавянето със 6 месеца на изплащането не става за пръв път, и по-рано се е случвало, но заплатите на служителите са били винаги редовни. В тази връзка, казва бившият директор, субсидията не е без значение, това е 1 млн. лв. неизплатени, но не бива да се използва като мантра, по-важна е собствената търговска дейност на дружеството.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички