Дневната винетка за камионите - максимум 12 евро


Дневната винетка за камионите - максимум 12 евро
Снимка: Pixabay

2440

Депутатите приеха на второ четене повишаването от 11 на 12 евро на максималния размер на таксата, заплащана от тежкотоварни автомобили за използване на пътната инфраструктура. Това стана с приемане на промени в Закона за пътищата, които бяха внесени от народния представител от ГЕРБ Александър Ненков, съобщава "Фокус".

Промените се налагат, за да се синхронизира българското законодателство с европейските директиви. Това се посочва в доклада на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според вносителите с повишаване на размера на таксата с 1 евро на годишна база увеличението на приходите от дневни винетни такси от тежкотоварните автомобили, събирани от Агенция "Пътна инфраструктура", се очаква да бъде над 2.8 млн. лева.

Таксата обхваща всички превозни средства, които пренасят товари, както и превозните средства с две и повече оси, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона.

Автобусите също са засегнати от промяната. Новата цена ще бъде плащана и от превозни средства, предназначени за превоз на пътници с повече от осем места за сядане, без мястото на водача.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички