ДСБ разкритикува остро транспортния министър


ДСБ разкритикува остро транспортния министър
Снимка: БГНЕС

4668

Министерството на транспорта не управлява ефективно предприятията, на които е принципал. Това важи и за Летище София, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция днес.

Той представи данни за финансовото състояние на аеропорта за 2014 г. в сравнение с летищата във Варна и Бургас и взети заедно.

Столичното летище и тези в двата морски града общо обслужват приблизително един и същи брой пътници годишно - между 3,5 и 3,8 млн. души. Печалбата на Летище София обаче за същата година е едва 5,2 млн. лв., а тази на Варна и Бургас общо - около 31 млн. лв. Разликата е близо 6 пъти.

Атанасов припомни, че най-добрата финансова година за софийската аерогара е била 2008 г. - тогава печалбата е била съизмерима с тази на друите две летища за 2014 г. - 30 млн. лв.

"Очевидно е, че летището не се управлява добре, а това важи за всички фирми, на които принципал е министърът на транспорта", заяви Атанасов, като припомни, че ДСБ отдавна искат оставката на Ивайло Московски от поста, предаде ClubZ.

По думите на депутата управлението на Летище София още е в ръцете на същите хора, които са оставили 27 млн. лв. на компанията да потънат в КТБ. Попита и защо министерството не прави нищо, за да си събере дълга от близо 60 млн. лв. от превозвача "България Еър".

Атанасов оспори и идеята на Московски концесионните такси за столичното летище да бъдат платени авансово от бъдещия стопанин на инфраструктурата и да отидат за оздравяване на БДЖ. "Това няма как да стане без разрешение на Европейската комисия, защото прехвърлянето на сумите от едното държавно дружество към друго е държавна помощ. Според правилата на ЕС това не е позволено", обясни той.

По думите му има много примери за нагласени обществени поръчки в различни предприятия, управлявани от Министерството на транспорта. Атанасов посочи Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" като едно от тях.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички