Експерт: Главният секретар на ДАИ да изкара всички категории, тогава да говори


Експерт: Главният секретар на ДАИ да изкара всички категории, тогава да говори
Снимка: БГНЕС

3220

Изпълнителният директор на ДАИ да отиде в пенсия, а главният секретар да изкара всички категории и тогава да вземе отношение по теми, с които изобщо не е запознат. Държавата може да се справи с тези ситуации, но ние нямаме дълга скамейка на изпитващи. Това препоръча председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Той припомни пред БНТ, че идеите, които сега дава транспортния министър Ивайло Московски, са направени преди от Съюза предложения: обучението на 17-години с придружител, да има въвеждане на изпита на GPS система и рисково шофиране, въвеждане на полигон, които трябва да въведат нов манталитет. Неговите експерти му дават едни съвети, които няма да доведат до нищо добро, смята още Иванов. По думите му арестите в ДАИ са "една пушилка."

Той припомни, че през октомври 2016 г. са били дадени предложения да се промени изцяло начина на обучение, защото хората не може да стоят една седмица в залите, те може да учат онлайн. Трябва да влезе ситуационното обучение, от 12 грешки да откриете 8 или 9. Относно държавните коли нека да се изчисли колко струват, направете едно проучване дали са съгласни, дали финансовия министър ще отпусне 20 млн. лева - това са камиони, мотоциклети и тракторите, защото и за тях има изпит. Как ще изпитват за мотори, като не знаят как се управляват, допълни още Иванов.

Иванов припомни и, че е било настоявано т.нар. "бели стаи" да бъдат аквариуими всеки да може да ги види по всяко време. Тези записи и камери се сложиха да се следи поведението на изпитвача, а не нашето поведение. Нямаме нито мнение, нито становища за това, което се случва в момента. Схема имаше 2005 – 2012 година, в момента не съм убеден, доста напреднаха нещата, доста се развиха и хората, които не си дават лесно парите. Едно куче, като стои завързано и е гладно ще търси храна на друго място, каза още той.

Според Иванов "това е най-слабото ръководство и най-слабите експерти на автомобилна администрация. Тези фирми се знаеха и когато Московски дойде, направи рязка промяна и отидоха хора - от 15 души, 1 -2 изкарват. Защо тези автоучилища останаха на пазара, попита Иванов.

Администрацията не си свърши работата дотук, тя трябваше да игнорира тези хора. Един изпитвач получава 500 лв, ако се дадат още 500 лв, това са 100 души – една висока заплата и строга санкция. Ние даваме тези предложения, но неговите експерти не иска да го подложат на обсъждане, допълни експертът.

По думите му трябва да се преподава по нов начин, да има нова методика за провеждане на самият изпит, сега тя е морално остаряла и създава нелоялна конкуренция.

Дълбоко се съмнявам, че има представител, който да даде някакви обяснения, там няма подготвени хора, те не знаят колко вида ремаркета има и за това създадоха две кухи изменения на методиката на изпит за "С" категория и са прометод за корупционна практика, смята Иванов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички