Електронното таксуване в градския транспорт в София няма да е готово до 2019 г.


Електронното таксуване в градския транспорт в София няма да е готово до 2019 г.
Снимка: Pixabay

3086

По-скоро 2019 г. вече не е реалистичен вариант да заработи Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение. Това каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в столицата Христиан Петров на пресконференция за въвеждането на нова Система за електронно таксуване и видеонаблюдение, предаде БГНЕС.

ЦГМ твърди, че въвеждането на система, която ще позволи използването на единен превозен документ, ще изпрати сегашните перфоратори в историята. Новата система за таксуване предлага удобството таксуването да се извършва спрямо времето или разстоянието на пътуването. Тя спестява време за зареждане и гарантира по-лесно и удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Всеки пътник ще може да зарежда единния превозен документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта. Системата има редица предимства, предлага възможности за иновативност, които ще подобрят работата на ЦГМ.

Христиан Петров изтъкна, че тази система за пътника означава удобство, когато си зарежда превозния документ, по-справедливо заплащане, защото таксуването ще може да бъде базирано както на време, така и на разстояние, много по-засилен контрол срещу всякакъв вид лоши практики.

Процедурата стартира преди около година, преди няколко дни тя стига до етап да получат оферти, имало 6 обжалвания – 3 в КЗК и 3 във ВАС. Получените оферти са от 10 кандидата, които директорът на ЦГМ определи като много сериозни. От тук нататък предстои за 3 месеца комисия да работи и да оцени всяка от офертите. Прогнозната стойност на поръчката е от 88 млн. лв. Очакванията бяха системата да е готова през 2019 г.

Заложен е период на изграждане на системата до две години. Така след 6 обжалвания до момента и 1 година срок, в който се стига до етап получаване на оферти. Христиан Петров посочи, че ще може да каже кога реално ще може заработи системата в момента, в който има подписан договор. „Да стартира системата работеща през 2019 г. ? В най-добрите случаи това би могло да се случи в края на 2019 г., но това по-скоро към момента не виждам как може да се случи, защото има 3 месеца работа на комисия, след това има избор на изпълнител, а до момента имало 6 обжалвания, може с голяма вероятност да се предположи, че и този етап на работата ще мине през съда, така че по-скоро 2019 г. вече не е реалистичен вариант“, каза той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички