Фандъкова: Санкциите за снегопочистващите фирми са 2,5 млн. лв.


Фандъкова: Санкциите за снегопочистващите фирми са 2,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

1886

За съжаление, изключително тежки са авариите, които оставиха без отопление и топла вода хиляди хора. Рано тази сутрин заваръчните дейности на Цариградско шосе приключиха. Започва пълненето на системата. Това е бавна дейност, за да бъде изпълнена правилно. Ръководството на дружеството в същото време забави информацията, затова съм разпоредила ежедневни брифинги, за да се информират хората. Ще има и проверки. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ във връзка с проблемите с парното и топлата вода в няколко квартала в София.

Аз съм възложила независима проверка, за да се установят причините и действията за такава тежка авария. Привлекли сме добри специалисти, които да извършат одита, отбеляза още Фандъкова.

Аз също ще сезирам компетентните органи за причините за аварията. Ситуацията с инвестициите в Топлофикация е такава, че не са правени никакви промени по топлопроводите, коментира още столичният кмет.

Снегопочистването и дупките

Най-важното е, че в най-тежките ситуации не блокирахме работата на града. Градският транспорт се движеше при зимни условия, знаете, че това беше приоритет. Фандъкова обяви, че за месец янураи незаплатените средства на снегопочистващите фирми са в размер на 2,5 млн. лева. Това на практика са санкциите срещу снегопочистващите фирми. Налагахаме санкции са непочистени спирки и подходи към подлези.

По думите й фирмите е трябвало да започват работа със снеговалежа. Някои от тях се забавяха и това доведе до трудности. Около училища и детски градини също имаше забавяне на места и също имаше съответните санкции, каза още Йорданка Фандъкова.

Работата с аварийните ремонти цели единствено безопасност. Правим ги само на места, които са много натоварени. Те влизат в абонаментната поддръжка и ние не заплащаме за пълненето на дупките. Ще възстановим настилките, за да може движението да бъде безопасно, коментира още столичният кмет.

Аварийните ремонти със студения асфалт се извършват до момента по всички критични трасета. Всяка година след зимата градът трябва да бъде основно измит, но преди това почистен. Ние плащаме само на реално свършена работа, уточни Фандъкова.

Мръсният въздух

Темата със замърсяването на въздуха за мен и целия екип е основна тема. Тя е заложена във всички проекти, по които работим. Представихме новата програма за чистота на въдуха и всички усилия дават резултат. Представихме и краткосрочни мерки, в които можем да включим цялото общество. Ограничаване на движението в дни на замърсяване, безплатен градски транспорт. Проблемът остана с фините прахови частици. Всеки може в реално време да влезе сайта на общината и да провери какви са данните за замърсяването на въздуха, каза Фандъкова.

Движението на дизелови автомобили без катализатори е забранено, започнаха от вчера проверки, ще има по-сериозен контрол и в пунктовете за технически прегледи, коментира тя.

Една от мерките, които сме заложили, е да се създаде стандарт за дърва и въглища за намаляване най-вече на количествата пепел. Има още много работа, тя е на всички нива.

ГЕРБ и управленската им програма

По думите на Йорданка Фандъкова в образованието основните неща, които трябва да се свършат, са свързани с масирани инвестиции. Целият екип на ГЕРБ намериха възможност за стратегически приоритет в образованието и инвестиции в учителите. Има нужда от мерки за справяне на агресията в училище и инвестиране в програми за млади учители, стана ясно още от думите на Фандъкова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички