Глас от АПИ: Търгът за "Струма" не е бил опорочен


Глас от АПИ: Търгът за "Струма" не е бил опорочен
Снимка: БГНЕС

2468

"Всички опити да се твърди, че търгът за АМ "Струма" в Кресненското дефиле е бил опорочен, да се вкарват съмнения за това е просто абсурдно. Това каза Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

На въпрос дали е редно да се извършват дейности по трасето на магистралата в период, в който тече процедура за избор на изпълнител Атанасов отговори:

"Това подлежи на проверка. В момента не мога да коментирам тези твърдения. Възложили сме с възлагателно писмо две задачи, които инж. Любен Симеонов трябва да извърши. Едната е актуализацията на парцеларния план, тъй като собствениците постоянно се сменят. Има и други проблеми с преносните мрежи. Актуализацията на парцеларния план беше наложителна."

"Втората задача беше да се разделят количествените сметки и двата лота, като с оглед на изключителната трудност на най-големия обект в България в историята. Инж. Симеонов раздели тези количествени сметки надлежно още през юни 2018 година", обясни още той пред bTV. 

"Възлагателното писмо е от преди една година. Парцелраният план е актуализиран. В момента се съгласува с всички енергопреносни и експлоатационни дружества", каза още Атанасов.

Попитан дали се извършват сондажни дейности по трасето инж. Атанасов отговори: "Не мога да кажа - да или не. Това, което сме поръчали с възлагателното писмо, не предполага никакви строително-монтажни работи на трасето."

"Това са ваши твърдения. Твърдението е абсурдно. Изработването и актуализацията на парцеларните планове и идейните проекти са работа на инж. Симеонов, по които утре избраният изпълнител за строително-монтажни работи, за строителство на АМ "Струма" на Кресненското дефиле, няма как да бъде облагодетелстван", каза още Дончо Атанасов в отговор на въпрос дали би било проблем, ако кандидат в актуалния търг за технически проект и строителство на магистралата разполага с допълнителни проучвания.

"Подаването на офертите за тази процедура ще бъде след няколко дни. Няма как аз или АПИ да знае кой в какви консорциуми участва". "Когато се подадат документите и започне да работи тръжната комисия, тогава ще се прецени има ли конфликт на интереси или няма", каза още Атанасов в коментар дали има конфликт на интереси.

"Никой от нас като ръководители на АПИ не сме се намесвали в тръжните процедури. Нямаме такова право, това е работа на тръжната комисия", категоричен беше Атанасов.

Какво показа проверката на Югозападното държавно предприятие?

Междувременно проверка на Югозападното държавно предприятие потвърди, че на бъдещата отсечка от магистрала "Струма” през Кресненското дефиле са правени пътища и сондажи без знанието на държавата.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов беше категоричен, че ще има наказани горски служители.

"Извършихме проверка и се оказа, че около 2700 метра стари пътища са преминати отново с булдозер и са направени 3800 метра нови пътища. Имаме 13 сондажа и 300 метра път в земеделски земи", посочи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

"Предприети са мерки, изискани са писмени обяснения и всички длъжностни лица ще бъдат наказани и ще им бъде потърсена отговорност", увери той.

"Няма как това нещо да не бъде видяно, нямам обяснение защо няма информация. Или е немарливост, не мога да допусна нищо друго", допълни още инж. Дамянов.

Според Валентин Чамбов, директор на Дирекция "Промени в горските територии” към Изпълнителната агенция по горите, не е възможно никой нищо да не е видял.

"Категорично служителите, които са на място, са видели случая. Дали са го подценили, дали умишлено има някакво друго деяние, ще установим впоследствие и ще бъдат наложени наказания", уточни той.

Според него служителите по-скоро са неглижирали проблема. "Знаейки, че в бъдеще там ще има голямо строителство, са преценили, че имат необходимите документи, и не са ги проверили. Само така мога да си обясня действията на тези служители”, посочи Чамбов.

"Дали служители на по-високо ниво в тази администрация са имали информация, не мога да кажа. В земеделското министерство и агенцията няма такава информация. По-скоро ми се иска да вярвам, че това е солова акция и на служителите, и на фирмата изпълнител”, допълни той.

По думите му нормата в Закона за горите е особено рестриктивна за извършване на такива дейности в горски територии, затова и изпълнителят на тази дейност ще бъде наказан. Чамбов допълни, че глобата за нарушението може да е до 15 000 лева.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички