"Холдинг БДЖ" вече няма да разчита на допълнителни средства от държавата


"Холдинг БДЖ" вече няма да разчита на допълнителни средства от държавата
Снимка: БГНЕС

4731

Оттук нататък едва ли ще се наложи отпускане на допълнителна извънредна финансова помощ за "Холдинг-БДЖ" ЕАД. Финансовото състояние на трите дружества в холдинга е основният фокус на новото ръководство. Това заяви Григори Григоров, председател на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Холдингът се развива много добре. Разходите са ограничени. Фокусът в последните месеци е върху освобождаването от неоперативните активи. Товарните превози отчитат лек срив през май месец, което води до намаляване на приходите на годишна база от 3-4%. При пътническите превози увеличението на приходите е от около 2,5% за първи пет месеца от годината", допълни той.

Заплати

По думите на Григовор увеличението на заплатите се извърши от 1 януари 2019 г. заедно с увеличението на минималната работна заплата.

"Следващото увеличение на заплатите може да се очаква при бъдещо повишение на минималната работна заплата. Междувременно започнахме да внедряваме различни схеми за стимулиране на работния персонал на база резултати", каза още председателят на Съвета на директорите.

Покупка на нови влакове, ремонт на вагони и локомотиви

Рамката до 2021 г. предвижда съответната сума пари за капиталов трансфер от около 40 млн. лв. годишно и 100 млн. за нов подвижен състав, съобщи Григори Григоров.

"До края на лятото планираме работна група, а до края на годината се очаква да обявим поръчката за новия подвижен състав. Неговата доставка ще започне през 2022-2023 г. Дотогава трябва да извършим ремонт", коментира той.

 

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички