Христо Алексиев поиска спиране на концесията за летище София


Христо Алексиев поиска спиране на концесията за летище София
Снимка: БГНЕС

3155

Министърът на транспорта Христо Алексиев предлага Министерски съвет да вземе решение за спиране на концесията на летище София.

До това решение министърът е стигнал на базата на експертен анализ, който сочи, че в ситуацията на сегашната концесия държавният интерес не е защитен. Той смята, че не е правилно при тези условия да бъде проведена концесията. Друг негов аргумент е, че не може проблемите на БДЖ да се решават за сметка на летище София, тъй като този въпрос е обвързан при сегашните условия.

На въпрос дали има намеса на турска фирма при сегашната концесия Христо Алексиев отговори, че сегашният анализ сочи, че стратегическата инфраструктура е важна, международната обстановка е сложна и се поставя акцент върху фактора сигурност. Но това не фиксира кой евентуално би спечелил концесията. Не е важно коя фирма ще спечели, важно е да се защити държавният интерес, добави министър Алексиев, предаде БГНЕС.

Той смята, че предложението за решението за спиране на концесията ще бъде разгледано на следващото или последващото заседание на МС. Ако то бъде прието, ще бъде поръчан нов подробен анализ и чак след като аргументите бъдат обсъдени, ще се формулират новите условия на концесията. Защото практиката в Европа е такава, а не обратното, както се случи тук, добави той.

Запитан дали положението на БДЖ трябва да бъде обвързано с концесията на летището, министърът отговори, че това не бива да е така. Водят се разговори с китайски партньори за инвестиции и оздравяване на железницата ни, поясни той. Според него от месец положението на БДЖ се подобрява и евентуално трябва да се повиши капиталът й с 15-16 млн.лв. в продължение на 5-6 г., успоредно с разсрочване на задълженията, за да има ефект от взетите мерки.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички