Изграждането на "Струма" през Кресненското дефиле може да струва 732 млн. лв.


Изграждането на "Струма" през Кресненското дефиле може да струва 732 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

2823

Изграждането на участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще струва малко над 732 милиона лева без ДДС. Поне такава е сумата, калкулирана в идейния проект, който събра най-много точки в конкурса на пътната агенция.

Проектът е за вариант, който предвижда пътят в посока Гърция да минава по настоящия участък през Кресна, а лявото платно да бъде изнесено на изток извън дефилето.

"Трасето на избрания вариант е като се пътува в посока София на юг, на възела за Симитли, платното, което е в посока Гърция към България се качва високо в планината на близо 550 м надморска височина и минава източно от Кресненското дефиле. А платното, което е посока Гърция минава по сегашния път и е практически без намеса в структурата на пътя", обясни архитект Петър Диков, който е председател на журито, пред "Дарик".

В идейния проект се предвиждат и връзки между двете платна на магистралата и към близките населени места. "Предвидени са две връзки в проектите, които разглеждахме, а в окончателния вариант, замислен от пътната агенция, са предвидени 4 връзки между двете платна, за да може да се обръща движението и населените места, намиращи се в тази зона, да ползват и двете посоки", посочи Диков.

Общият награден фонд на конкурса за идеен проект е 2 милиона и половина лева, които ще бъдат разпределени между участниците. Оказва се обаче, че наличието на готов идеен проект не означава, че пътната агенция ще го използва изцяло, а е възможно да бъдат взети само части от него.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички