Изграждат скоростен път от София до сръбската граница за 2,5 години


Изграждат скоростен път от София до сръбската граница за 2,5 години
Снимка: БГНЕС

2187

До 2 години и половина очакваме да бъде изграден скоростният път между София и сръбската граница. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг след срещата с вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович и министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии на България Ивайло Московски, предаде „Фокус“.

„С изключително удоволствие сме относно проведената работна среща и с всички партньорства, които поддържаме със Сърбия. За мен основен приоритет в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани и в нашето поле на действие са две основни теми, като едната е пътната - изграждане на скоростния път между София и сръбската граница в двете отсечки Калотина-Драгоман и Драгоман-Сливница. Вече стартирахме процедурата, в момента предстои фиксиране на участниците. Основната част ще покрием със собствени средства и се надяваме тя да бъде завършена до 2 години и половина. Бюджетът е почти 35 млн. евро за реализиране на устойчиви проекти от двете страни на границата, за околна среда, за младежки политики, за туризъм и др.“, каза още Нанков и посочи като важен приоритет за България и връзката по река Дунав.

Министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски обясни, че Сърбия е близка до България държава и чисто политически двете страни се разбират прекрасно. „Хубавото е, че дори и процеси, които бъдат започнати, но не завършват, имаме уговорката на колегите от Австрия, че също е работят по тази тема, за да има добра интеграция на Западните Балкани и конкретно Сърбия. Ще работим по подписване на споразумение за воден и железопътен транспорт“, каза още той.

Московски поясни, че двете държави са си поставили рамка от около 6 месеца, в който трябва да бъдат намалени драстично цените за роуминг услуги. „Обсъждаме няколко варианта. Работим и по проект за оптична свързаност между България, Сърбия и Румъния, нямаме заделен бюджет за това, но се надяваме по различни начини да бъде осигурен такъв, за да покрием всички разходи, които ще допринесат за устойчиво развитие на целия регион“, каза още той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички