Жертвите на пътя са двойно и тройно повече през лятото, отколкото през зимата


Жертвите на пътя са двойно и тройно повече през лятото, отколкото през зимата
Снимка: БГНЕС

2821

През лятото произшествията са 2 или 3 пъти повече, както и жертвите на пътя, в сравнение със зимните месеци, тъй като през този период движението е изключително интензивно, което означава много участници в движението.

Това каза комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш директор на КАТ.

„Не всички карат ежедневно това превозно средство, което управляват, поради което донякъде са загубили навика. И сега през лятото бих казал, че влизат в движението не съвсем подготвени“, посочи комисар Стратиев.

Според него летният период е по-тежък от гледна точка на безопасността на движението, с много повече произшествия и с много повече жертви.

„Преди всичко заради това, че движението е изключително интензивно, с оглед на сезона на почивките през лятото. Така че, пътуването е доста по-опасно, отколкото през зимата, когато скоростите са много по-ниски поради метеорологичните условия. Сега вече скоростта доста често се превишава“, каза той.

По думите му в топлото време едно от най-честите нарушения, които правят водачите, е карането с превишена скорост, което е основната причина за тежки произшествия. „Високата скорост ни лишава от възможност за реакция, докато при една разумна скорост, ни се гарантира възможността да избегнем препятствия“, допълни Стратиев, цитиран от "Фокус".

„Другото е неправилното изпреварване, тъй като всеки тръгнал в този период, най-често пътува към място за почивка и се стреми по-бързо да стигне до там, което е изключително опасно и рисково, защото неправилното изпреварване е една от причините, които са водещи при инциденти. При тези катастрофи почти винаги се стига до фатален изход“, каза още той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички