Как да си изберем акумулатор


Как да си изберем акумулатор
Снимка: Maxcar.bg

11723

Доброто състояние на акумулатора е от ключово значение за бързото и безпроблемно стартиране на автомобила. Ако обаче не успявате да запалите, подобен симптом е знак, че наближава моментът за избор на нов акумулатор. Сега ще узнаем как да изберем. Какви са отделните видове - стартови, полутягови, тягови? Какви марки има, както и техните предимства и недостатъци? Как да направим подмяна?

Как да изберем правилния акумулатор за нашия автомобил

- Размери - нужно е да разберем своя, като погледнем сегашната акумулаторна батерия или в документацията на превозното средство;

- Захващане на клемите - съществуват три типа на разположение на полюсите - европейски, американски и азиатски;

- Разположение на клемите - заставайки пред акумулатора с етикета към вас, ако клемата + е от дясната Ви страна то той е с дясно разположение и обратно;

- Капацитет - времето за отдаване на ток и напрежение с едно презареждане; измерва се в Аh;

- Първоначален ток - на етикета е указан като CCA и показва какъв ампераж (А) може да отдаде за 30 сек. при 0°C околна температура.

За да изберете от най-добрите марки и цени, стартови, тягови и полутягови акумулатори в София от Maxcar.bg, заповядайте в наш офис, физически или онлайн магазин, където ще се запознаете и с техните предимства и недостатъци.

Какви видове има

Съществуват няколко основни вида батерии за кола - стартови, полутягови, тягови. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци. Стартовите са предназначени за отдаване на силно начално напрежение и ток за кратък период. Тяговите и полутяговите отдават продължително време обичайно напрежение и ток. По-устойчиви са на повреда и по-рядко се налага подмяна. При тяхното зареждане протичат различни химични реакции, зависещи от вида, конструктивните особености, предимствата и недостатъците.

Кога да го сменим

Както знаем, именно акумулаторът отговаря за отдаването на необходимия стартов ток за стартиране на двигателя. Ако настъпи повреда, често се случва двигателя да не запали от първия път или това се случва доста трудно, което налага и подмяна. Също, за повреда може да се счита, ако забележите, че на допълнителните електрически уреди в автомобила не им достига ток и напрежение за тяхното нормално функциониране. Това също е сигнал за спад в капацитета и предпоставка за повреда и подмяна.

Коя марка е добра

Доказали се марки в областта на стартовите, полутяговите и тяговите модели са Varta, Bosch, Stark Blue, Gigawatt и др. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Като цяло обаче, положителните клиентски отзиви са в тяхна полза и всеки може сам да забележи, че те присъстват в по-голямата част от автомобилите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички

Най-четени новини


виж всички