КЗК глоби таксиметрова компания за имитация


КЗК глоби таксиметрова компания за имитация
Снимка: БГНЕС

4526

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация) от страна на „ОН Сититранс“ ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 3520 лева – 8% от общия оборот на дружеството за 2014 г.

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение, съобщават от КЗК.

В хода на проучването е установено, че подателят на искането „За едно евро“ ООД и ответното дружество „ОН Сититранс“ ООД предоставят на пазара услугата таксиметров превоз на пътници. Подателят на искането предоставя услугата за гр. София от 1999 г. и към настоящия момент.

„За едно евро“ ООД притежава комбинирана марка с рег. № 38232, като от 1999 г. тази марка под форма на стикери присъства на предните врати на таксиметровите автомобили. От 2005 г. на задните врати на такситата се поставят стикери, рекламиращи услугите на ПИБ. Предвид дългогодишното присъствие на пазара на таксиметровите автомобили на „За едно евро“ ООД Комисията приема, че външният вид на автомобилите се наложили на пазара на таксиметрови услуги сред потребителите най-вече с рекламното си лого във формата на печат с две концентрични окръжности, както и с рекламните стикери.

„ОН Сититранс“ ЕООД поставя на таксиметровите си автомобили два варианта на стикери с изображения, във висока степен сходни с тези на „За едно евро“ ООД.

След съпоставяне на външния вид на таксиметровите автомобили на двете страни в производството Комисията намира, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда на потребителите относно предложителя на услугата, а присъствието на сходни централни елементи измества вниманието от наличните разлики в и около тези елементи.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на извършеното нарушение от страна на ответното дружество, което продължава повече от четири години.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички