КЗК не уважи жалба на "Овергаз" за поръчка на "Летище София"


КЗК не уважи жалба на "Овергаз" за поръчка на "Летище София"
Снимка: БГНЕС

2937

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не уважи жалба на „Овергаз Мрежи”, подадена заради действия на изпълнителния директор на „Летище София” ЕАД Христо Щерионов. Причината за жалбата е решение на директора да открие процедура „договаряне без обявление”, за възлагане на обществена поръчка за едногодишна доставка на природен газ за Летище София, съобщава Actualno.com.

Договорът е спечелен от „Булгаргаз”, като заедно с „Овергаз Мрежи” това са единствените две поканени фирми. Жалбата на „Овергаз” е подадена, защото компанията се счита за ощетена, тъй като според жалбоподателя „Булгаргаз” печели защото на базата на административен акт е единствената компания в България, която има национална лицензия за доставка на газ. Разликата в цените дава предимство на „Булгаргаз”, защото „Булгаргаз” е доставчик, а „Овергаз Мрежи” е снабдител. Като снабдител, в цената на „Овергаз Мрежи” влиза освен цената на природния газ и тази за снабдяване, а проджбата може да бъде извършена единствено по регулирани цени – заради друго условие на обществената поръчка.

Случаят е буквално абсурден, тъй като КЗК взема решението, след като посочва, че с условията за участие в поръчката се иска доставчикът да има лицензия за доставка на природен газ. Това обаче не било необходимо, защото не ставало въпрос за обществена доставка или за снабдяване с газ на крайни снабдители. Именно заради това „Летище София” ЕАД само трябва да отмени обществената поръчка, тъй като е нарушен чл. 25, ал. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Летището обаче е обект, важен за националната сигурност и затова е задължено да осигури „сигурност на снабдяване” с газ и това натежава за крайното решение на КЗК.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички