Лиляна Павлова заяви, че пари за винетки няма да се връщат


Лиляна Павлова заяви, че пари за винетки няма да се връщат
Снимка: БГНЕС

4910

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, в ефира на Нова телевизия.

Решението на съда, което не е окончателно, касае постановлението на Министерския съвет за новите цени на винетките. Дори да има окончателно решение, то няма да има възможност на гражданите да си получат обратно парите, защото има решение на Върховния административен съд (ВАС) за ретроактивното действие на отменени нормативни актове, коментира регионалният министър горещата тема с винетките.

Павлова посочва, че е възможно връщането на решението за ново разглеждане на първа инстанция при тричленен състав на ВАС, защото сега решението е взето с 2:1 гласа. Има много възможности, но каквото и да е решението, няма да има отмяна на по-високите цени и няма да се връщат пари, подчерта регионалният министър.

На въпрос има ли проблем, че не е спазено изискването за обществено обсъждане и вярно ли е, че е слаган фалшив файл със задна дата на официалния сайт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за заблуда, Павлова заяви, че категорично не е вярно. Няма такова заключение – вещото лице казва, че не може със сигурност да каже кога е качен файлът на сайта на МРРБ. Затова и поискахме втора експертиза, посочи тя.

„За поддръжка на републиканската пътна мрежа ни трябват 600 млн. лева. С цена от 100 лева на винетката събираме 300 млн. лева. Избрахме тази цена като среден, оптимален вариант.“ обрисува тежката обстановка Павлова.

Дори след въвеждането на тол система в Бълагрия, тя няма да е с бариери. Колите ще продължат да ползват винетки, но те са електронни. Тол такса ще плащат само тежкотоварните превозни средства, но с GPS система, с която ще се изчислява изминатото разстояние, обясни Павлова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички