Метрото става по-достъпно за хора с увреждания


Метрото става по-достъпно за хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

3395

Влаковете в столичното метро вече са достъпни за хора с увреждания. С помощта на специални рампи гражданите на инвалидни колички ще могат по-лесно да се качват в мотрисите. За целта човекът с увреждане трябва да се обади един час предварително на телефон 921 21 00 и да каже в колко точно часа на коя спирка ще бъде. Там ще го чака служителят на Метрополитен, който ще опъне помощното съоръжение и ще го придружи до спирката му.

Градската среда в София не е от най-достъпните за хора с увреждания. От днес обаче именно те ще могат по-лесно да се придвижват с метрото. по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и Столична община, се изгради подвижна рампа, която да служи на хората с инвалидни колички да се качват по-лесно във влаковете. Достатъчно е само да се направи предварителна заявка за пътуването на телефон 921 21 00 и служител на Метрополитен ще съдейства за поставянето на рампата, съобщава "Дарик".

Идеята за реализацията е на директора на Института за модерна политика Петър Кичашки, който също има двигателни проблеми:

"Просто решение, но много ефективно, защото с една такава рампа всеки един човек на количка може да влезе, без да се налага да бъде повдиган, носен или да се молиш на пътниците някой да помогне".

Омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент скоро и църквите да станат достъпни за хора с увреждания.

"Ще помогнем да станат достъпни. Част от църквите в София имат нужда от рампи, подобни на тази, която бе изработена за метрополитена. Може би ще ангажираме социално чувствителния бизнес в София, за да помогне", каза Манолова.

От Столична община пък обещаха да изработят цялостна стратегия за приспособяване на градската среда към хора с увреждания.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички