Министри обсъждат дали все пак да няма закриване на влакови линии


Министри обсъждат дали все пак да няма закриване на влакови линии
Снимка: БГНЕС

1825

Министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на финансите Владислав Горанов ще обсъдят днес възможността закриването на влакови линии, което породи протести на много места в страната, да бъде избегната. Те ще дебатират дали субсидията на БДЖ може да бъде увеличена. Тя беше намалена с 40 милиона лева за 2015-а година, заради което бяха спрени 38 пътнически влака.

Ако двамата министри се договорят, повече влакове няма да бъдат спирани. В сряда депутатите от парламентарната Комисия по транспорт, която се събра извънредно, настояха предвидените 40 млн. лева за погасяване на дълговете на БДЖ да бъдат дадени като субсидия за дружеството "Пътнически превози". Депутатите гласуваха още да бъдат възстановени и вече спрените 38 композиции. Това е възможно, но само след оценка на техническото им състояние, обясни транспортният министър, тъй като тези влакове са доста стари.

"Част от спряната серия 32 - те са опасни за здравето на хората. Ако в петък ми прехвърлят 40-те милиона, няма да спираме останалите 90 планирани влакове", каза той, цитиран от БНР.

До средата на февруари ще бъде изготвен план за финансовото оздравяване на БДЖ, който ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание до четири месеца.

"Когато станем държавна политика и държавен приоритет, бъдещето е позитивно и можем да се справим. Трябва да се изготви стратегически документ и той да бъде подкрепен от парламента, а вътре в него да влизат инвестиционна дългосрочна програма, мерки за реформи - такива, които да бъдат следвани от всяко едно правителство. Спазим ли тези принципи - бъдеще има за железниците, и то не лошо", допълни Ивайло Московски.

Решението за всичките 128 пътнически композиции ще стане ясно днес след срещата на двамата министри.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички