Мненията се разделиха по темата дали да има по-висок данък за стари коли


Мненията се разделиха по темата дали да има по-висок данък за стари коли
Снимка: БГНЕС

3584

Формулата за определяне на пътния данък в България е изключително нелогична, много остаряла. Трябва да има по-малък данък за новите автомобили и по-голям за старите – т.е. намаление за новите коли и увеличение за старите. Такова категорично мнение изрази Христо Христов от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Христов напомни, че облагането на автомобили на практика се прекратява след 14-тата година – от този момент нататък се плаща един и същ данък, независимо на колко години става колата. Той беше категоричен, че не е нормално да се протестира в това отношение. На мотопед данъкът е по-висок, отколкото на автомобил – трябва да има нова формула, коментира Христов.

И в момента има преференции в данъците за нови автомобили, които покриват определени стандарти. Според мен дебатът е за новите мощни коли – дали може там да има отстъпка, защото може да не са толкова екологични, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пред Нова телевизия. Няма как да е другояче, когато неравенствата в България са най-големи в целия ЕС, добави тя.

Има мерки, според които се плаща гориво, за да отидеш на работа – ако променим данъците, тогава нулираме тази мярка. Трябва да се гледа в съвкупност, смята Григорова. Никой не прави собствен избор да мъкне дърва и въглища, добави тя.

Същевременно експерт от автосервиз коментира, че ако полицаите не минат обучение, трудно ще разберат дали даден автомобил замърсява повече, отколкото трябва. Коментарът беше направен в светлината на факта, че от сряда, 7 февруари, по улиците на София МВР ще използва 7 газанализатора, за да проверяват автомобили на случен принцип - дали отделят повече вредни емисии, отколкото позволява екостандарта им.

Застрахователни измами

Бързи пари, лесна печалба – това правят много хора в България благодарение на вече доста известна схема по отношение на автомобили.

За какво става въпрос – клиент застрахова своята кола за голяма сума, след това я обявява за открадната. Тя обаче не е – дадена е на автоморга, която я "разфасова" и продава частите. Така собственикът на колата печели хем от продажбата на частите, хем от изплащане на застраховката.

Застраховател пък се оплака, че преди години било забранено митогравирането по частите, а то помагало много да се изяснява коя част на кой точно автомобил е и предотвратява точно такива схеми.

От началото на годината, според статистиката на МВР има 94 кражби на автомобили, като 22% от тях са направени с цел застрахователна измама. Увеличението в сегмента е 100%.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички