Московски: Финансите не позволяват на държавния оператор да инвестира в Летище "София"


Московски: Финансите не позволяват на държавния оператор да инвестира в Летище "София"
Снимка: БГНЕС

1702

Финансовото състояние не позволява на държавния оператор да прави инвестиции и да развива Летище "София". Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който откри директната авиолиния София – Цюрих на авиокомпания Swiss International Air Lines, предаде "Фокус".

"Възложили сме процедура, която да предостави всички необходими анализи - финансов, икономически, екологичен, правен и социален анализ. Когато станат готови, вече ще имаме яснота какви параметри и как да предложим евентуално процедура за концесиониране. До края на годината очакваме да има резултати", заяви Московски.

Той уточни обаче, че процедури за концесиониране на Летище "София" могат да се очакват до края на годината, ако анализите покажат, че такава стъпка е удачна. "Ако не го покажат, другите алтернативи са държавният оператор да си развива летището, но ще бъде изключително затруднено, защото има фактология, която не позволява да се прави това поради липса на средства. 42 млн. долара трябва да плати Летище "София" за наложената санкция за писта от 2005-2006 година", припомни Московски.

Министърът добави, че 27 млн. лева са блокирани в КТБ и най-вероятно безвъзвратно загубени, а кколо 50 млн. лева са дългове към Летище "София". Вчера трябваше България да преведе 10 млн. лева публични задължения, надявам се да са преведени", каза още Московски.

Шофьори

Считам, че 30 часа за взимане на книжка и придобиване на правоспособност са абсолютно недостатъчни, заяви още Московски по повод продължаващата в България война по пътищата.

"Привърженик съм на възможно най-крайните мерки, които ще дисциплинират процеса. На мнение съм, че вероятно трябва да се върнат и полигоните", обясни минстърът. Той посочи, че е необходимо да се внесат промени и даже е възложил на "Автомобилна администрация" съвместно с парламентарната Транспортна комисия да обсъдят такъв вариант.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички