Московски призова депутатите да подкрепят декларацията срещу блокадата


Московски призова депутатите да подкрепят декларацията срещу блокадата
Снимка: БГНЕС

2194

Призовавам ви да подкрепите декларацията във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, за да бъде защитен интересът на българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски от трибуната на НС по време на обсъждане на декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предаде „Фокус“.

Министърът посочи, че се солидализира с българските превозвачи. Той помоли да бъде подкрепена тази декларация, за да бъде защитен интересът на българските превозвачи. „В колоните, които стоят по границите има хиляди колони с превозвачи. Нарушено е изконно право на ЕС - свободното движение на стоки и хора, незаконно от страна на Гърция. Според мен има отношение към България, тъй като няма как когато се стигна в преговорите до вариант да се отваря границата за по няколко часа това да го гарантират гръцките власти, а за постоянно да не може да гарантира“, каза министърът. Той заяви, че се задържат с екипи от вътрешността на страната доста голяма част тежкотоварни превозни средства.

„Това едва ли би могло да издържи дълго време. Напрежението би могло да ескалира още повече. Ако трябва да дойдат представители на ЕС за ощетени от тези случаи не гръцката държава или гръцките фермери“, каза той и определи поведението на гръцките фермери като безобразно. По думите му всеки ден има пиянски изпълнения. „Предизвикват умишлено нашите превозвачи. На фона на това от наша страна и от гръцка страна шофьорите тотално бедстват. С много големи усилия успяхме да осигурим колоната от гръцка страна да получи храна и вода. „Моля всеки от вас, който каквито възможности има да въздейства на този процес да бъде решен най-бързо”, каза още министър Московски.

И днес граничните пунктове по гръцката граница - Кулата, Илинден, Маказа и Капитан Петко войвода остават затворени за всички видове пътни превозни средства.

Към 7 ч. тази сутрин през граничните пунктове при Златоград и Ивайловград преминават леки автомобили и бусове до 3,5 тона, уточниха от МВР.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички