Московски: Трябва да се уеднаквят тарифите за транзитния трафик


Московски: Трябва да се уеднаквят тарифите за транзитния трафик
Снимка: БГНЕС

2270

Необходимо е уеднаквяване на транспортните тарифи между жп и автомобилния транспорт за транзитния трафик. Това каза министърът на Транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде "Фокус".

Mосковски каза още, че в министерството са наясно с големите предизвикателства, пред които е изправено развитието на инфраструктурата в страната. Той посочи, че има притеснителни факти за степента на развитие на транспортната инфраструктура на различните държави от Югоизточна Европа. По думите му, това става по различен начин с различно финансиране, което води до забавяне на строежа на нови пътища.

„Трябва да се работи съвместно между различните държави , за да се стигне до крайната цел – по-голяма свързаност на Югоизточна Европа с останалата част на континента”, посочи министърът.

Той каза още, че има дисбаланс на таксуването за транзитния трафик в различните държави от региона. Например за 400 км път през България се заплаща около 10 евро, в Унгария таксата е 80 евро, в Словения 100 евро, а в Австрия 142 евро. Това води до по-ниска конкурентоспособност на отделните страни.

Другият голям проблем според Московски е, че приходите от винетки годишно са около 160 млн. лв., а за поддържане на пътищата се отделят около 600 млн. лв. и заради това трябва да се търси друг начин за заплащане на транзитния трафик, особено по отношение на международния превоз.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички